Sakk Eb: orosz győztest avattak, Gledura Benjámin kijutott a világkupára

Sport, 2023.03.14

A nemzetközi szövetség (FIDE) színeiben induló orosz nagymester,  Alekszej Szarana nyerte a sakkozók egyéni Európa-bajnokságát, amelyen legjobb magyarként Gledura Benjámin  a 24. lett, de így is továbbjutott a világkupára.

A FIDE honlapjának beszámolója szerint a 23 éves Szarana hármas holtverseny után lett kontinensgyőztes a 23. Eb-n, amelynek a szerbiai Vrnjacka Banja adott otthont. A 484 indulót felvonultató, 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon az orosz mögött a román színekben versenyző, ex-ukrán Kirill Sevcsenko végzett másodikként, s - meglepetésre - a szintén 8,5 pontot gyűjtött, 17 éves belga Daniel Dardha lett a harmadik, aki az előzetes rajtlistán csak a 41. volt. A triónál az úgynevezett Buchholz-pont-számítás döntötte el a végső sorrendet.

A 100 ezer eurós díjalapú Eb-ről elvben a legjobb 23 sakkozó biztosította helyét a világkupán, de a 7,5 ponttal zárt Gledura Benjámin 24.-ként is továbbjutott, mivel az előtte végzettek közül ketten is már a tavalyi Európa-bajnokságról kvalifikálták magukat a vk-ra. A világkupa győztese jogot szerez a világbajnokjelöltek tornáján való részvételre.

A magyarok közül a tavaly junior világbajnoki ezüstérmes Kozák Ádám az 50. pozícióban fejezte be szereplését a szerbiai tornán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!