Sakkvilágbajnok-jelölti torna - A győztes Nyepomnyascsij vereséggel zárt

Sport, 2021.04.27

A már tornagyőztesként asztalhoz ült Jan Nyepomnyascsij az utolsó, 14. fordulóban első vereségét szenvedte el a sakkvilágbajnok-jelöltek jekatyerinburgi viadalán, amelyet így is fél pont előnnyel nyert meg.

A koronavírus-járvány miatt több mint egy évig szüneteltetett és múlt hétfőn újrakezdett viadal befejező játéknapján az orosz nagymester a kínai Ting Li-zsennel szemben maradt alul. A másik kínai résztvevő, Vang Hao ugyanakkor kikapott a francia Maxime Vachier-Lagrave-tól, és vesztes partival fejezte be a tornát a holland Anish Giri is, akitől a nyolcfős mezőny harmadik orosz tagja, Kirill Alekszejenko orozta el a teljes pontot.

A kedd egyetlen döntetlenjét az amerikai Fabiano Caruana és az orosz Alekszandr Griscsuk játszotta egymással.

Az 500 ezer euró összdíjazású viadal megnyerésével a 30 éves Nyepomnyascsij lett a norvég világbajnok, a címet 2013 óta viselő, s azóta háromszor is megvédő Magnus Carlsen kihívója. A páros mérkőzést november 24. és december 16. között Dubajban rendezik.


Eredmények (a torna honlapjáról), 14., utolsó forduló:
Ting Li-zsen (kínai)-Jan Nyepomnyascsij (orosz) 1-0
Maxime Vachier-Lagrave (francia)-Vang Hao (kínai) 1-0
Fabiano Caruana (amerikai)-Alekszandr Griscsuk (orosz) döntetlen
Anish Giri (holland)-Kirill Alekszejenko (orosz) 0-1

A végeredmény: 1. Nyepomnyascsij 8,5 pont, 2. Vachier-Lagrave 8, 3. Giri 7,5, 4. Caruana 7,5, 5. Ting 7, 6. Griscsuk 7, 7. Alekszejenko 5,5, 8. Vang 5
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!