Sakkvilágbajnoki döntő - Carlsen-Nyepomnyascsij csata a világbajnoki címért - ELŐZETES

Sport, 2021.11.24

A szerdai (mai) ünnepélyes megnyitó után péntektől küzd meg a sakkvilágbajnoki címért a norvégok címvédője, Magnus Carlsen orosz kihívójával, Jan Nyepomnyascsijjal a nemzetközi szövetség (FIDE) égisze alatt, Dubajban.

A párbaj, amelyet az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában zajló világkiállítás keretében rendeznek meg, legkésőbb december 16-ig tart. A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki 7,5 pontot szerez. Döntetlennél rövidített játszmák döntenek.

Kettejük vb-döntőjére eredendően 2020 decemberében került volna sor, a koronavírus-járvány miatt azonban erre az évre halasztották. Nyepomnyascsij azzal szerezte meg a jogot Carlsen kihívására, hogy megnyerte a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáját.

A 31 éves orosz nagymester 2010-ben Európa-bajnok lett, az orosz bajnokságot két ízben nyerte meg (2010, 2020), emellett kétszeres csapatvilágbajnoknak (2013, 2019) vallhatja magát. A FIDE-értékelés szerint - az orosz sakkozók legjobbjaként - jelenleg 2782 Élő-ponttal az ötödik helyen áll a világranglistán.

A 30 esztendős Carlsen a sakkozás 16. világbajnoka, címét 2013-ban érdemelte ki, s elsőségét azóta is őrzi. A nagymesteri minősítést - a világon az egyik legfiatalabbként - 2004 áprilisában, 13 éves, 4 hónapos és 27 napos korában szerezte meg. A norvég klasszis játékos az első helyen áll a FIDE értékelésében 2855 ponttal, ráadásul nemcsak a klasszikus sakkban, hanem gyorssakkban és villámsakkban is világbajnoki címvédő.

A moszkvai Szport Ekszpressz ismertetőjében kitért rá, hogy Carlsen szereti a focit, a Real Madridért rajong, amellett a teniszt, a síelést és a képregényeket kedveli, míg az irodalomban Csehov-imádó Nyepomnyascsij a Szpartak Moszkva labdarúgócsapatának szurkolója.

A sportlap átfogó statisztikát is közölt a két nagymester eddigi teljesítményéről, részletekre lebontva játszmáikat. Ami a klasszikus mérkőzéseket illeti, Carlsen világossal 219, a sötét bábukat vezetve pedig 110 győzelmet aratott, döntetlenjei száma "színalapon" 214, illetve 309, míg vereséget 38, illetve 43 alkalommal szenvedett el eddigi karrierjében. Az orosz nemzetközi nagymester hasonló adatpárjai: 202 és 117 győzelem, 220 és 266 döntetlen, valamint 53 és 82 vesztes parti.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az egymás elleni mérlegben Nyepomnyascsij áll jobban: korábbi találkozóikon nyolc döntetlen mellett négyszer nyert, míg Carlsen csak egyszer. Ezzel együtt a fogadóirodáknál a norvég világbajnoknak adnak nagyobb esélyt a végső sikerre, a Szport Ekszpressz szerint Carlsen nyerési szorzója 1,87, ami körülbelül 53 százalékos győzelmi esélyt jelent.

A vb-döntő jelentős pénzdíjért is zajlik: a 2 millió euróból a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenének, a pénzfelosztás aránya 55-45 százalék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!