TV műsor

Samaranch fia nem zárta ki, hogy 2025-ben NOB-elnöknek pályázzon

Sport, 2021.04.08

Ifjabb  Juan Antonio Samaranch, a néhai NOB-elnök fia nem zárta ki, hogy elindul a 2025-ös választáson, amikor lejár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi elnökének, a német Thomas Bachnak a megbízatása.

A 61 éves spanyol sportdiplomata a COPE spanyol rádiónak adott interjúban árulta el, hogy mérlegeli a poszt majdani elnyerésének lehetőségét. Hozzátette: előbb azonban még azt a célját szeretné megvalósítani, hogy visszakerüljön a NOB végrehajtó bizottságába. Onnan 2020-ban távozott, miután két, egymást követő négyéves ciklust letöltött a vezető testületben, s volt alelnök is. Az előírás szerint a NOB-ba kétévi várakozás után térhet vissza és próbálkozhat meg azzal, hogy újból taggá válasszák. Az olimpiai mozgalomtól mindenesetre nem szakadt el: ő a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékok előkészületeit felügyelő koordinációs bizottság vezetője.

Az ifjabbik Samaranch 2001-ben került be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba, ugyanabban az évben, amikor édesapja - több mint két évtized után - távozott az elnöki posztról.

A tisztet 2013 óta betöltő Thomas Bachnak a szervezet múlt havi virtuális ülésén szavaztak újból bizalmat, mandátuma 2025-ig szól. A NOB szabályzata azt írja elő, hogy az elnököt a tagok közül a kongresszus választja nyolcéves időtartamra, amely egyszer négy évvel meghosszabbítható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!