Sátoraljaújhelyen gálával zárult a Hátsó füves futballmentő túra

Sport, 2022.07.30

Sátoraljaújhelyi gálával, ingyenesen látogatható, színvonalas tematikus programokkal zárult szombaton a nyolc plusz egy állomásból álló Hátsó füves futballmentő túra.

Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa - tíz fotóriporter társaságában - 2015 és 2019 között járta Magyarországot, és "Hátsó füves - Barangolás a magyar futball rejtett tájain" címmel riportsorozatot közölt, amelyben a falusi futballélet különböző arcait próbálta bemutatni, gazdag képillusztrációval. A szerző elsősorban azokra az értékekre fókuszált, amelyek ebben a hagyományos, vidéki bajnokságokban szereplő csapatokhoz kapcsolódó futballkultúrában jelen voltak, ugyanakkor a mostani változó, átalakuló világban is érvényesülnek, értéket képviselnek.

Csillag Péter az MTI-nek elmondta: Sátoraljaújhelyen a Kazinczy Ferenc Múzeumban megtekinthető az öt évet felölelő gyűjtés összegzéseként létrehozott, Hátsó füves - egy eltűnő világ képei című kiállítás, itt született meg a Ringer István múzeumigazgatóval közösen kigondolt kezdeményezés, amelynek kapcsán az ország észak-nyugati térségében nyolc olyan településre jutottak el, ahol már nincs nagypályás futball. Hozzátette: az elhagyott pályákon megszervezett meccsekkel és az azokhoz társított kulturális, zenei és futballtörténeti rendezvényekkel szerették volna felidézni azokat az érzéseket, amelyek akkor nyilvánultak meg, amikor még egy falu életének szerves részét képezte a hét végi nagypályás futball, hét közben pedig mindennapos beszédtémát szolgáltatott az ott élők számára.

"Az emberek megannyi emléket idéztek fel, átélték a meccs kínálta közösségi élményt, amelynek folytán aztán újra beszédtéma lett, hogy miként lehetne a helyi futballt újraéleszteni, lehet-e létjogosultsága a csapatszervezésnek, hosszabb távon életképesen tudna-e működni az együttes. Ezt a lökést szerettük volna megadni a Hátsó füves futballmentő túrával és a programsorozatot kísérő, Nemzeti Sport felületein közzétett riportsorozattal" - mondta.

A sátoraljaújhelyi zárónapra, a túra kilencedik állomására igazi gálaprogrammal készültek a szervezők, melynek keretében a Latabár Árpád Színházban "A pálya él!" címmel filmvetítéssel idézték fel a megszűnt falusi csapatokat felélesztő tavaszi programsorozatot.

A filmvetítést követően az intézményben nyilvános sajtóbeszélgetésre került sor a túra tanulságairól, a közreműködők között ott volt három korábbi szövetségi kapitány, Csank János, Gellei Imre, valamint Egervári Sándor, a túra védnöke. A trénereket még Temesvári Miklós mesteredző, míg a magyar szövetséget Sipos Jenő szóvivő képviselte. Videós segítséggel mondott köszöntőt Pisont István 31-szeres válogatott játékos, a túra nagykövete, aki a nyolc rendezvényből négyen személyesen jelent meg, illetve a Zempléni Főnix tagjaként pályára is lépett, de a sátoraljaújhelyi zárásról családi kötelezettsége miatt távol maradt.

Rajtuk kívül Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város első emberének vezetésével a túra során érintett települések polgármesterei vettek részt a beszélgetésen, melynek moderátora Ringer István, a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, a program társszervezője volt.

Az esemény nem lett volna teljes futball nélkül, a sátoraljaújhelyi sporttelepen rendezett tornán pályára lépett a nyolc megszűnt falusi csapatból összeállított válogatott, a sátoraljaújhelyi börtönőrök csapata, a Szatmár-vidéki cigányválogatott, továbbá a Zempléni Főnix nevű alkalmi együttes, a túra utazó projektcsapata. A tornát a Szatmár-vidéki cigányválogatott nyerte rendhagyó körülmények között: a döntőt villámlás miatt félbe kellett szakítani, és végül a pályán elért aktuális állást fogadták el végeredménynek. Az érdeklődők volt válogatott futballistákat láthattak játszani, így egyebek között Csábi Józsefet, Mracskó Mihályt, Petry Zsoltot és Wukovics Lászlót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!