Schmidt Ádám: az új sportirányítás szeretné az őt megillető szintre helyezni az edzői társadalmat

Sport, 2024.04.20

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint az új sportirányítás szeretné az őt megillető szintre helyezni az edzői társadalmat és ehhez minden támogatást megad.

Schmidt a Magyar Úszó Szövetség szervezésben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen rendezendő Országos Edzői és Oktatói Konferencia szombati megnyitón hangsúlyozta, fontosnak tartja az ehhez hasonló eseményeket. Hozzátette: ez a mostani konferencia is alkalmas arra, hogy az edzők képezzék, fejlesszék magukat, és a jelenlévőkön is múlik, hogy az elmúlt 14 év támogatása milyen eredményeket teremt majd a magyar sportnak és ezáltal a magyar társadalomnak.

Az államtitkár elmondta, hogy a 2010-es éveket megelőzően az edzők okkal találhattak kifogásokat arra, hogy a munkájukban mi okoz nehézséget, esetleg miért nem érik el a kívánt eredményt, azonban 2010-ben nagy változás történt a magyar sportban. Amíg 2010-ben az akkori sportköltségvetésben 17,8 milliárd forint szerepelt, addig 2024-ben ez a szám 174,2 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy majdnem a tízszeresére növekedett a sport támogatása költségvetési szinten.

Kiemelte azt is, hogy a magyar úszósport is alulfinanszírozott volt, 2010-ben kevesebb mint 200 millió forintot kapott a sportág, míg 2024-ben ez az összeg meghaladja a kétmilliárd forintot.

Schmidt Ádám külön gratulált a világszabadalom, az Úszó Nemzet Program életre hívásához, aminek - megfogalmazása szerint - a csodájára járnak a világ minden pontján. Ezt a kezdetektől a jövő év elejéig nagyságrendileg 16 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány.

Megjegyezte, hogy az atlétikát tartják a sportok királynőjének, ugyanakkor felhatalmazást kért Schmitt Páltól, a Nemzet Sportolójától, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökétől, korábbi köztársasági elnöktől, hogy had hívja az úszást a sportok királyának, mert a sportág olyan hasznos képességeket fejleszt, függetlenül attól, hogy ki ér fel a világ tetejére vagy ki nem. Ezen kívül az Úszó Nemzet Program segít abban, hogy minél több ember sajátítsa el ezt a fantasztikus sportágat.

Hozzátette: nem biztos, hogy 2010 előtt nagyon sokan választották az edzői pályát, hiszen a szakma finanszírozás háttere nem volt megfelelő.

"Éppen ezért az új sportirányítás 2022 májusában zászlajára tűzte, hogy az edzői társadalmat a megfelelő polcra szeretné helyezni és ehhez minden támogatást megadni" - fogalmazott. Jelezte: ezért volt fontos számukra, hogy az edzői érdekképviselet is köztestületi formában valósuljon meg, és 2024. január elseje óta az új sporttörvényben a Magyar edzők Társasága is köztestületi formában működik.

Ezek mellett működtetik a kiemelt edzőprogramot, a kiemelt utánpótlásedző-programot, és bevezetésre került nóvumként a nevelőedző-program. Ebben a három támogatói programban 52 úszóedzőt támogat a magyar állam.

A sportági infrastruktúra helyzetére kitérve elmondta, hogy az úszószövetség 2012-es felmérése alapján akkor 124 vizes létesítmény volt az országban, és 2010 óta 150 uszoda, vizes létesítmény épült vagy újult meg.

Hangsúlyozta: ez alapján olyan fejlődés valósult meg a magyar sportban, és ez által a magyar úszósportban az elmúlt 14 évben, ami kellő alapot teremthet arra, hogy a jelennel és a jövővel is foglalkozzanak.

"Ez a fajta támogatás nyilvánvalóan hatalmas nagy lehetőség, de véleményem szerint legalább ekkora felelősség is mindannyiunk számára" - mondta Schmidt Ádám.

Köszöntőjében elmondta még, arra kéri az edzőket, szakembereket, hogy nyitott fejjel és szívvel járjanak a világban, erőt, energiát fordítsanak arra, hogy képezzék magukat, fogadjanak be új módszertanokat, tanuljanak egymástól és külföldi példákból is, ami előrébb viheti a magyar úszósportot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!