Sienában két év szünet után ismét megrendezték a történelmi lóversenyt

Sport, 2022.07.02

A Sárkány városnegyed nyerte a Palio elnevezésű történelmi lóversenyt a toszkán Siena főterén, ahol több tízezres tömeg ünnepelte a verseny újraindulását a pandémia két éve után.

A Sárkány az egymás utáni harmadik Paliót nyerte meg.

A lóversenyt legutóbb 2019 augusztusában rendezték meg, tavalyelőtt és tavaly elmaradt a koronavírus-járvány miatt. Korábban egyedül csak 1940 es 1944 között maradt el.

A Palio eredetét a középkorra vezetik vissza. Nevét a győztesnek járó lobogóról kapja.

A modern korban évente kétszer, július másodikán, az úgynevezett Sarlós Boldogasszony, valamint augusztus tizenhatodikán, vagyis Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából rendezik meg a lóversenyt a kagyló alakú főtéren. A professzionális zsokék irányította lovaknak háromszor kell megtennie a majdnem 340 méteres távot.



A több mint 55 ezer lakosú Siena a mai napig tizenhét negyedre oszlik: a versenyeken minden alkalommal tíz-tíz városrész lova vehet részt, amiről sorshúzással döntenek.

Az idén tíz helyett nyolc városrész versenyzett, mivel a Kuvik és a Sül negyed lova a próbafutamokon megsérült. Végül azonban két további ló is kiesett, így hatan álltak a startvonalhoz.

Siena főtere a mozdulatlanságig megtelt helyiekkel és turistákkal. Az egészségügyi hatóságoktól az omikron vírusvariánsai terjedése miatt kiadott figyelmeztetés ellenére senki nem viselt szájmaszkot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!