TV műsor

SOSZ-közgyűlés: Brüll díjat kapott Nagy László, a Budapesti Honvéd SE a legeredményesebb klub

Sport, 2019.09.20

Brüll Alfréd díjat vehetett át Nagy László, az MTK korábbi ügyvezető elnöke a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) megalapításának 30. évfordulója alkalmából pénteken megtartott ünnepi közgyűlésen. A jövőre 90 éves volt sportvezetőnek az indoklás szerint elévülhetetlen érdemei voltak a szervezet 1989-es megalakításában.

Ugyancsak díjazták az elmúlt három évtized nyári és téli olimpiai és paralimpiai játékain legtöbb pontot gyűjtött egyesületeket. Az időszakban az eredményességi rangsor legjobbja az idén 70 éves Budapesti Honvéd SE lett, amelynek sportolói az olimpiai és paralimpiai játékokon ezalatt 24 arany-, 16 ezüst- és 6 bronzérmet nyertek. A második az UTE (9 arany-, 12 ezüst- és 2 bronzérem), a harmadik a Vasas SC (18 arany-, 6 ezüst- és 6 bronzérem) lett.

Az ünnepi eseményen Szabó Tünde sportért felellős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány számára kifejezetten fontosak a sportegyesületek, mert nélkülük nem lehetne sikeres a magyar sport.

"Azok a sportvezetők vannak ma itt, akik aktív résztvevői a magyar sport mindennapjainak" - fogalmazott az államtitkár, aki szerint "a kormányzat a jövőben is a lehető legszilárdabb hátteret kívánja biztosítani az egyesületeknek".

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a jubileum kapcsán arra emlékeztetett, hogy megalakulásakor, 1989-ban mindössze 12 tagja volt a SOSZ-nak, ma pedig már közel ötszáz. A szervezet jelentőségét azzal érzékeltette, hogy a sportban "minden a műhelyekben dől el".

A magyarországi sportegyesületek érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a SOSZ elnöksége díszoklevél elismerésben részesítette Czerpán Istvánt, a Pécsi VSK ügyvezető elnökét, a SOSZ jelenlegi alelnökét; Gallov Rezső volt sportállamtitkárt, sportújságírót, a Magyar Edző című folyóirat korábbi főszerkesztőjét; Kunszt Gábort, a Budapesti Honvéd SE volt ügyvezető elnökét; Markovits Lászlót, a Vasas elnökét; a SOSZ korábbi elnökei közül Mesterházy Attilát és Vass Károlyt; Őze Istvánt, az UTE klubigazgatóját; Perjámosi Sándort, a Dunaferr SE korábbi ügyvezető elnökét, a SOSZ egykori alelnökét; Schmitt Pált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját, a MOB tiszteletbeli elnökét és Ujhidy Tibort, a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége elnökét, a SOSZ korábbi alelnökét. A díjakat Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke adta át.

Az ünnepi közgyűléssel együtt megrendezett konferencián Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár előadásában arról számolt be, hogy a Sportcal kimutatása szerint Budapest idén már a harmadik helyet foglalja el a világ globális sportfővárosainak listáján, amelyen 2015-ben még csak a 12. volt. "Az a célunk, hogy Budapest ezentúl mindig legyen benne Európában a TOP3-ban" - jelentette ki az államtitkár.

Schmitt Pál a sportegyesületeknek a versenysportban betöltött szerepéről beszélt. Azt mondta, hogy az egyesület megfogalmazhatatlanul fontos eleme, illetve alapvető sejtje a magyar sportnak, mert kiválasztja és gondozza a tehetségeket.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a Testnevelési Egyetem fejlesztéseiről tartott előadást, illetve arról beszélt, hogy amíg a korábbi birkózó szövetségi kapitány, Hegedüs Csaba szerint a magyar edzők egykor olyan kezdetleges módszerekkel dolgoztak, mintha "baltával faragták volna a szputnyikot", addig ma már megfelelő sporttudományos háttér nélkül nem lehet eredményt elérni.

Zárásként Deutsch Tamás SOSZ-elnök ara hívta fel a figyelmet, hogy "a magyar sport kincse, hogy egy olyan nemzeti közösséghez tartozunk, amelynek tagjai mindig is büszkék voltak a magyar sportsikerekre".
Kiemelte: az új magyar sportmodellnek egyik tüdeje a SOSZ, majd beszédét azzal zárta, hogy mivel minden versenyző valamilyen klubban sportol, ezért "csak úgy tudunk szívvel-lélekkel fordulni a sportolókhoz, ha szívvel-lélekkel az egyesületekhez fordulunk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!