Strandkézilabda-vb - A Világjátékok-kvóta megszerzése a magyarok legfőbb célja - ELŐZETES

Sport, 2024.06.17

A Világjátékok-kvóta megszerzése a legfőbb célja az Európa-bajnoki címvédő magyar férfi strandkézilabda-válogatottnak a kedden kezdődő kínai világbajnokságon.

"Az olimpián kívüli sportágak seregszemléje a Világjátékok, ami jövőre ugyancsak Kínában lesz. Ez a világbajnokság kvalifikál arra a versenyre, de mivel - a kontinensek között elosztva - csak nyolc válogatott vehet rajta részt, nagyon nehéz dolgunk lesz. Lehet, hogy a négy közé jutás sem elég a kvalifikációhoz" - mondta az MTI-nek Gulyás István szövetségi kapitány.

A vasárnapig tartó férfi és a női vb-re a Pingtan-szigeten kerül sor. A magyar férfi válogatott - amely 2010-ben ezüst-, 2018-ban bronzérmet nyert - kedden Ománnal, szerdán Ausztráliával és Dániával találkozik a csoportkörben. A dánok a legutóbbi, 2022-es tornán a második helyen végeztek, az Európa-bajnokságot 2019-ben és 2021-ben megnyerték, tavaly harmadikok lettek.

A négy négyes csoport első három-három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, amelynek két hatos csoportjából az első négy-négy válogatott játszhatja majd a negyeddöntőt.

Továbbjutás esetén a magyarok a középdöntőben a Spanyolország, Brazília, Tunézia, Kína négyesből kapnak újabb három ellenfelet. A címvédő horvátok a másik ágon szerepelnek.

Idén már Prágában, Dániában és Zágrábban is járt egy-egy tornán a magyar együttes, amelynek tagjai március közepe óta minden hétfőn Budapesten gyakoroltak. A közvetlen vb-felkészülés május végén kezdődött, a csapat az új agárdi strandkézilabda-központban táborozott, majd múlt csütörtökön indult Kínába, ahol edzőmérkőzést játszott Németország, Katar és Horvátország ellen.

A magyar női válogatott idén nem jutott ki a vb-re.

"Bizakodva várjuk a világbajnokságot, hiszen regnáló Európa-bajnokok vagyunk, azt mondom minden egyes találkozáskor a játékosoknak is, hogy ezt ne felejtsék el és úgy érkezzünk meg Kínába, hogy egy kontinenst képviselünk. Ennek szeretnénk megfelelni mindenféleképpen" - mondta hétfőn a magyar szövetség honlapján Gulyás.


A magyarok programja a csoportkörben (közép-európai idő szerint):

kedd:
Magyarország-Omán 9.50

szerda:
Magyarország-Ausztrália 6.00
Magyarország-Dánia 12.20

A középdöntő mérkőzéseit csütörtökön és pénteken játsszák, szombaton a negyeddöntőket, az elődöntőket és az alsóházi rájátszás küzdelmeit rendezik, vasárnap pedig a döntőre és a további helyosztókra kerül sor.


A magyar válogatott kerete:

kapusok:
Nahaj László, Balogh Ádám

szélsők:
John András, Csuka Balázs, Gyene Norbert, Rozmán Bence

beálló:
Kun Attila

védő:
Hajdu Péter

specialisták:
Vizes Patrik, Zakics Bence

szövetségi kapitány: Gulyás István, edző: Hajdu Tamás
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!