Szalontay Sándor pályakerékpáros bízik a párizsi kvótában

Sport, 2024.04.30

Szalontay Sándor országos csúcstartó pályakerékpáros abban bízik, hogy az izraeli és a suriname-i szövetség is lemond egyik kvótájáról, ezzel megszerezhetné az indulási jogot a párizsi játékokra, mivel a kvalifikációs rangsorban jelenleg a második tartalékként szerepel.

Szalontay az M1 aktuális csatornának elárulta, hogy ennek a két versenyzőnek dupla kvótája van, mivel sprintben és keirinben is kiharcolták a párizsi indulási jogot, de egy kvótával mindkét versenyszámban rajthoz állhatnak majd a francia fővárosban. Abban az esetben, ha nincs az országban másik olyan versenyző, akit beneveznének az olimpiára, akkor a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI) felé jelezhetik, hogy csak az egyik kvótát használják fel, a másikról pedig lemondanak.

"Ez annyiban kedvezne nekünk, hogy én elindulhatnék sprintben, mivel második számú tartalék vagyok, így pont a kijutó helyre kerülnék" - mondta a 33 éves pályakerékpáros, majd hozzátette, a következő egy hétben már eldőlhet a kvóták sorsa. Szalontay azt is megjegyezte, hogy bonyolult a kijutási rendszer, de reménykedik benne, hogy Európában marad a felszabaduló két kvóta.

"Nekem nagyon nagy élmény lenne kijutni az olimpiára, mivel szinte erre készülök, mióta elkezdtem kerékpározni. Nem egy elérhetetlen cél, és most is csak egy-két nemzeten múlik, illetve pár száz pont a differencia aközött, hogy kijutok-e vagy sem" - hangsúlyozta a Kőbányai BringAréna versenyzője, majd azt is kiemelte, hogy nagyon kiegyenlített a mezőny.

Szalontay elmondása szerint februárban az ausztráliai Nemzetek Kupája állomás nem a tervei szerint alakult, de később Hongkongban és Kanadában is jól teljesített, ezt pedig több hónapos külföldi edzőtáborozás előzte meg, sőt, nemrég a világcsúcstartóval is összemérhette a tudását. A következő időszakot pedig az olimpia függvényében fogja megtervezni.

Olimpián legutóbb 24 évvel ezelőtt Szabolcsi Szilvia képviselte a magyar pályakerékpárosokat a 2000-es, sydneyi játékokon, amelyen ötödik helyen zárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!