Székely Márton: Egyre több magyar fiatal fogja tehetségét kibontakoztatni, szinte minden poszton

Sport, 2021.05.30

Egy új, de nyugodtan lehet mondani hogy senki által nem kívánt lehetőséget kapott Székely Márton, a magyar kézilabda válogatott kapusa Portoban.

Székely Márton Aki csak egy kicsit is otthon van a kézilabda világában, az tudja hogy Alfredo Quintana tragikus halála után kellett új kapust keresnie az egyesületnek, így került a Telekom Veszprém hálóőre Portugáliába. A beilleszkedésről, az egész helyzet feloldhatatlan tragikumáról Székely már több interjúban is beszélt. Mostanra bizonyossá vált, hogy megnyerték a portugál bajnokságot. Ez alkalomból érdeklődtünk nála. Mennyire népszerű sport Portugáliában a kézilabda, mi várható a magyar válogatottól. De a januári Eb előtt a jövőjéről is kérdeztük. A bet365 bónuszkód segítségével még izgalmasabbak lehetnek az Eb meccsek is. 

Portugáliában jelenleg nyitva vannak az éttermek, és egy két ilyen hasonló hely, de sportrendezvényekre még nem engednek be nézőket, árulta el érdeklődésünkre Székely Márton, a Portoban kölcsönben játszó hálóőr, a magyar kézilabda válogatott kapusa. Portugáliában nincsen olyan átoltottsági helyzet és protokoll, mint Magyarországon és nem is tervezik a szezon végéig ennek a szabálynak a módosítását, enyhítését.

Minden nehézség ellenére a csapattársak edzésről edzésre, meccsről meccsre fogadták be, nyilatkozta a Webrádiónak a kiváló hálóőr. Azt is elárulta, érzelmekkel teli éremátadón vannak túl a bajnokság megnyerését követően, ahol természetesen rengeteg megemlékezés volt Alfredo Quintanaról. A felesége például a csapatkapitánnyal együtt vette át a bajnokságért járó kupát. Mindezek mellett azonban még hátra van a portugál kupa négyes döntője, természetesen ennek megnyerésével is szeretnének tisztelegni Quintana emléke és nagysága előtt, tette hozzá.

A csapat nagyon kedves emberekből áll, mesélt első benyomásáról. A külföldiek annyiban voltak ebben a járvány időszakban mások, hogy nekik sokszor nem volt ott a családjuk, így neki sem, ezért alakulhatott úgy, hogy az idegenlégiósokkal kicsit több közös programot szerveztek meccsen és edzésen kívül. De azért a hazai, portugál játékosokkal is sikerült összeszokni, összebarátkozni. Nagyon jónak érzi a csapatszellemet a Portoban. Mindenkivel sikerült megtalálni a közös hangot, a közös nevezőt.

A csapat játékrendszerével kapcsolatban a Bajnokok Ligája meccseken látható, Anderson mester által gyakran alkalmazott, 7 a 6 elleni játékrendszer volt az, amihez hozzá kellett szoknia. Ez a kapustól is más gondolkodást, maximális koncentrációt és például sokkal több rövidtávú sprintet igényel, mondta. Teljesen más egy meccsritmusban, úgymond nyugalmi helyzetben figyelni a védekezést és reagálni a lövésekre, valamint teljesen más egy heves, adrenalinnal telített sprint után tenni ugyanezt.  

Ezeket természetesen lehet gyakorolni és gyakorolják is az edzéseken. Mint ahogy annak is örül, hogy az újdonság ellenére ebbe a játérendszerbe is bele tudott tanulni, ráadásul ez a 7 a 6 elleni stílus, ami megkülönbözteti a csapatot a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában egyaránt.

Kérdésünkre, miszerint a Bajnokok Ligájában való rendkívül szoros kiesés után, figyelembe véve az azóta eltelt időszakot, mennyire elégedett a vezetés az idei évvel, azt felelte, hogy a nemzetközi kupa kudarc után is fontos mérkőzések vártak a csapatra. Az, hogy mi lett volna ha a BL-ben, azon nem gondolkoztak. Ráadásul azt látták, hogy az őket kiverő dán Aalborg  negyeddöntőben is szenzációsan teljesített és bejutott a Final fourba. A BL fiaskó után is oda kellett figyelniük a következő mérkőzésekre, maximális koncentrációval, és ez sikerült is.  

A sportág helyi népszerűségéről szólva Székely elmondta, hogy Portugáliában természetesen a futball a minden, ám tény, hogy a kézilabda válogatott olimpiai kijutása miatt (amely válogatott gerincét a Porto adja) a sportág talán feljött a labdarúgás mögé a második helyre. Ez azért is nagy szó, mert azért a focin kívül is vannak tradicionális sportok Portugáliában, mint például a görhoki.

Természetesen az a jellemző az országban, hogy minden egyes kézilabda csapatnak az anyaklubja a futball klub. Minden ilyen klubnak van egy klubtévéje, ezek alatt minden egyes szakág, minden egyes sportág mérkőzéseit megpróbálják közvetíteni. Akár saját klub applikációk vagy streamek által, élőben vagy akár felvételről visszanézhetően mutatják a mérkőzéseket, de az sem ritka hogy egyenesen a portugál szövetség honlapjáról vagy Facebook oldaláról lehet megtekinteni őket. Most már tehát szerencsére a kézilabda esetében is minden mérkőzés megtekinthető.

A következő szezonnal kapcsolatos jövőjével kapcsolatban leszögezte, erről még egyelőre korai beszélnie.  

Meglátása szerint a magyar válogatott egy olyan csapattá forrta ki magát, amelyikre az egész ország méltán büszke lehet. Minden magyar játékos azért dolgozik, hogy ennek a társaságnak a tagja lehessen, mert ismét nívó lett a válogatott tagjának lenni, azért is nagyot kell harcolni, hogy valaki úgymond csak egy összetartáson is ott lehessen. Úgy érzi, eljutott a válogatott arra a pontra, hogy a világon bárkivel fel tudják venni a versenyt.  

Székely szerint három világszínvonalú játékosa biztosan van a csapatnak: Mikler Roland, Bánhidi Bence és Lékai Máté. Roland és Máté ráadásul több final fourban is részt vett, már ez a rutin is nagyon sokat jelent a fiatal együttesnek. Ráadásul véleménye szerint nem is minden válogatott rendelkezik ezzel.   

Rajtuk kívül azonban a hálóőr meglátása szerint bármelyik poszton most már lehet olyan játékosokat találni, akik nagyon bontogatják a szárnyaikat, remélhetőleg pár éven belül arról beszélhetünk, hogy ők is nemzetközi szinten elismertek, világsztárok lesznek.  

A jövő évi Európa-bajnoksággal kapcsolatos legnagyobb vágya, hogy Budapesten teltház, tehát 22 ezer néző előtt játszhassanak. Ez újabb nagy lökést adhat ennek a formálódó, fejlődő, fiatal csapatnak. Utána pedig reméli, hogy ennek a fejlődésnek a következtében a következő olimpiára már kijut a válogatott, és nem egy nüanszon fog múlni, hogy lemarad a selejtezőről, mint Tokió előtt.

Boros Tamás

Fotó: Székely Márton/Facebook

(Webrádió)

Címkék

Székely Márton FC Porto
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!