Székely Márton: Hiányzik a családom de jól érzem magam

Sport, 2021.12.18

Székely Márton volt már a Balatonfüred, a Csurgó, a Tatabánya, valamint a Telekom Veszprém hálóőre is. A 31 éves kapus jelenleg az Észak-Macedón HC Eurofarm Pelister csapatát erősíti. A válogatott kapus megszerette új állomáshelyét, ugyanakkor nagyon hiányzik neki a családja.

Székely Márton
WR: A szezont Észak-Macedóniában, a HC Eurofarm Pelister csapatában kezdted. Hogy érzed magad Bitolában? Milyen a város?

Sz.M.: Egyedül vagyok kint Észak-Macedóniában, a családom sajnos otthon maradt Tatabányán. Több okból kifolyólag döntöttünk úgy, hogy csak én vágok neki ennek a "túrának". Első körben feltérképeztem a várost, megismertem a csapat kulcsfontosságú létesítményeit, a csarnokot, a konditermet, valamint azokat az éttermeket, ahol biztosított a csapat és a magam részére is a napi két étkezés. Az egyik helyi étterem például így támogatja az együttest. A város többi része nem annyira elsődleges számomra, próbálok minden energiámmal csak a kézilabdára koncentrálni. Azt azért még hozzátenném, hogy nagyon nehéz egyedül, iszonyatosan hiányzik a családom. Nagyjából havonta egyszer tudtam eddig hazautazni, azonban ehhez is minden segítséget megkapok a csapattól és az edzőtől egyaránt. Amint lehetőség van rá azonnal hazautazom, hogy láthassam a családom, ebben szerencsére a klub is partner.

WR: Mi a fő különbség az eddigi csapataid és a Pelister között?

Sz.M.: Nagyobb különbségek talán nincsennek, minden egyes problémát igyekeznek profin megoldani, mindenki próbálja kihozni magából a maximumot és én sem vagyok ezzel másként. Azt azért tudni kell, hogy itt picit mások a körülmények, nincsen központi fűtés sok helyen a csarnokban, így volt olyan helyszín, ahol bizony 6 fokban kellett bemelegíteni és játszani. Beton pályára volt lerakva egy PVC padló, de ennek ellenére maximálisan odatesszük magunkat és megpróbálunk mindenhol minél jobb eredményt elérni. Itt is egyre hidegebb van, de ezeket a körülményeket részben tudtam is, próbáltam is felkészülni rá. Szinte mindenből lehet tanulni és profitálni az életben. 

WR: Sikerült telejesen beilleszkedned? Jó a közösség?

Sz.M.: Jó közösség várt Bitolában, olyan mentalitású és gondolkodású játékosok vannak itt, akik az elejétől fogva segítettek, itt mindenki él-hal a kézilabdáért. Az Önös érdekek szerencsére itt háttérbe szorulnak, itt mindenki, beleértve természetesen engem is, a csapat együttes sikeréért küzd. A csapat egység tehát kiváló, részben ennek köszönhetően is tudunk jó eredményeket elérni. Tárt karokkal fogadtak, a felkészülésünk jól sikerült, majd meg is nyertük a macedón szuperkupát a Vardar Szkopjéval szemben. Bizton állíthatom, a csapat egyre jobban muzsikál.

WR: Szép sikereket ér el a csapat az EHF Európa-ligában, hiszen AEK Athens HC felett idegenben (27-30), a Tatabánya (33-20) és a Sporting CP-vel szemben (31-25) pedig otthon sikerült diadalmaskodnia. Főleg a portugál csapat skalpja számít értékes trófeának. 

Sz.M.: Az Európa-liga azért is nagyon jó, mert a Pelister meg tudja magát mutatni nemzetközi színtéren, rangos sorozatban pallérozódhat a csapat. Az Európa-ligában megszerzett tapasztalatokat pedig a hazai bajnokságban is tudjuk kamatoztatni. Ezeken a nemzetközi meccseken azért más a ritmus és a sebesség is. A szezon első Európa-liga mérkőzésén, az USAM Nimes Gard francia csapattól kikaptunk ugyan, de utána nem találtunk legyőzőre a kupasorozatban, ezidáig. Az AEK Athens HC elleni idegenbeli meccsünk is meglehetősen nehézre sikeredett, ugyanakkor a görögök ellen idegenben sikerült nyernünk. Ezt követően a tatabányai diadalból erőt merített a csapat, majd így érkeztünk a Sportinghoz. Ott végig vezettünk, a véghajrában azonban a portugáloknak sikerült pontot mentenie. Bitolában abszolút első számú sportágnak számít a kézilabda, itt még a benzinkutakon is Bundasliga meccsek mennek. Bitolában nagyon régi történelme van a sportágnak, általában teltház előtt játszunk itthon, főleg a nemzetközi mérkőzések népszerűek, nagyon jó a hangulat. A bajnokságot is mi vezetjük, igaz szorosan mögöttünk van a Vardar Szkopje. (12.12)

WR: Mik a céljai a Pelisternek az idei szezonban a bajnokságot és az EHF Európa-ligát tekintve?

Sz.M.: Az év elején a város, valamint a szponzor is azt a célt fogalmazta meg, hogy valamilyen trófeát begyűjtsünk az idén, amit a szuperkupával részben már sikerült is abszolválni. Nagyon sokat edz és küzd a csapat azért, hogy a megnyerjük a bajnokságot és minél előrébb végezzünk az Európa-ligában.

WR: 1 éves szerződést kötöttél a HC Eurofarm Pelister együttesével, hogy látod maradsz még vagy esetleg a hazatérésedre lehet számítani?

Sz.M.: Egyelőre erről még nem szeretnék beszélni. 

WR: Hamarosan kezdődik a férfi kézilabda Európa-bajnokság, amelyet Magyarország Szlovákiával közösen rendez január 13. és 30. között. Hogy látod, hányadik helyre várod a csapatot?

Sz.M.: Ha belegondolok abba, hogy 22 ezer ember előtt játszhatunk, akkor beleborzongok, a hazai közönség hullámvölgyeket egyenesíthet ki a véleményem szerint. Ezekkel a plusz löketekkel szárnyalnunk kell, élveznünk kell a játékot és az atmoszférát. Minél jobb eredményt szeretnénk elérni nem csak a magunk, de az ország érdekében is. Ennél nehezebb keresztágat nem is kaphattunk volna, mindenkit meg kell, hogy verjünk, hogy az álmaink valóra váljanak. Remélem, hogy szép mosollyal az arcunkon zárhatjuk le a mostani Európa bajnokságot. 
(Webrádió)

Címkék

Székely Márton HC Eurofarm Peliszter
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!