Szőke Alex kapta a Tóth Bendegúz sportszakmai ösztöndíjat

Sport, 2022.06.15

Szőke Alex, a 2021-ben olimpiai ötödik helyezett, világbajnoki ezüstérmes birkózó kapta a Tóth Bendegúz sportszakmai ösztöndíjat.

A 22 éves Szőke a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli központjában vehette át az ösztöndíjat Németh Szilárdtól, a magyar szövetség (MBSZ) elnökétől, a KIMBA alapítójától.

Szőke decemberben vállműtéten esett át, és azóta sem versenyezhetett, így kihagyni kényszerült tavasszal a budapesti Európa-bajnokságot is. A birkózó az MTI-nek elmondta: fizikailag már teljesen rendben van, nem érez fájdalmat és százszázalékos edzésmunkát végezhet.

"Hétről hétre javulok, azonban akadnak még hullámvölgyek, de mindenki nyugtat, hogy ez egy ilyen hosszú kihagyás után törvényszerű, mert hosszabb folyamat, amíg minden újra tökéletes nem lesz. Most birkózóként olyan nyolcvanszázalékos erőállapotban érzem magam, de a versenyeken dől el igazából, hogy ez a valóságban mennyit is ér" - mondta az ESMTK versenyzője, a KIMBA ösztöndíjasa.

A műtétjét követő első versenyére jövő hét közepén Rómában kerül sor. A sportoló kiemelte: a visszatérése miatt számára külön jelentősége lesz a viadalnak, amelyen a világbajnoki kiemelés szempontjából is fontos pontokat lehet szerezni.

"Most második vagyok a rangsorban, jó lenne megtartani ezt a pozíciót, még jobb lenne azonban, ha a belgrádi vb-re már első kiemeltként tudnék utazni" - mondta. A felnőtt vb előtt Szőke július közepén Lengyelországban, majd augusztus végén Szerbiában vesz részt nemzetközi versenyen, illetve elindul az U23-as országos bajnokságon is.

"Idén a felnőtt vb a fő attrakció, de utána elindulok az U23-as vb-n is, sokat hagytam ki, jó lesz minél többet versenyezni az olimpiai kvalifikációs esztendő előtt. A műtét után idén nincs rajtam teher, nincs velem szemben különösebb elvárás, az a legfontosabb, hogy épüljek fel, jöjjön vissza százszázalékosan a forma, és jövőre így vágjak neki a kvalifikációnak. Persze vb-ezüstérmesként, olimpiai helyezettként nem engedhetem meg, hogy bármelyik versenyt félvállról vegyem, ahol elindulok, de az különben sem én lennék" - nyilatkozta.

Tóth Bendegúz, az ESMTK felnőtt válogatott, U23-as Eb-ezüstérmes birkózója 22 esztendős korában egy edzésen lett rosszul, majd hunyt el 2020. június 4-én. Emlékére az MBSZ, a KIMBA és a Testnevelési Egyetem sportszakmai ösztöndíjat hozott létre.

Németh Szilárd kiemelte: Tóth Bendegúz életének rövid időszakába minden olyan belesűrűsödött, amivel példát tud mutatni a birkózóknak.

"Bár igazán nagy bajnok még nem is lehetett, mert pályafutása legszebb évei előtte álltak, amit magáról itt hagyott részünkre, az mindenképpen példaértékű" - mondta.

Az esemény keretében az MBSZ közreműködésével 70 millió forintos célzott egyedi állami támogatásban részesült az ESMTK birkózó szakosztálya.

A KIMBA és az ESMTK megállapodást kötött, hogy közösen használják a sportegészségügyi támogatásból vásárolt rekreációs készülékeket, felszerelést. A pesterzsébeti klub 16 versenyzője tagja a sportági akadémiának, közülük 12 az alapprogramban vesz részt, míg négyen ösztöndíjasok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!