Születésnap - Mádl Ildikó sakkozó 50 éves

Sport, 2019.11.04

Kedden ünnepli 50. születésnapját Mádl Ildikó kétszeres olimpiai bajnok sakkozó.

Hétévesen kezdett sakkozni szülővárosában, Tapolcán az idén ugyancsak 50 éves sakkcsapatban.

"Egy barátnőm hívott magával a sakkszakkörbe, hogy ne ő legyen az egyetlen lány. Őszintén mondom, nem tudom, mi ragadott meg a sakkban, de amikor először álltam a dobogó legfelső fokán, onnantól nem volt kérdés. Mindig nagyon élveztem a versenyzést, gyorsan jöttek a sikerek, plusz az utazás is nagy lehetőség volt" - nyilatkozott az MTI-nek Mádl Ildikó.

Az első sikert a kisdobos olimpia megnyerése jelentette számára, 12 évesen már a felnőtt országos bajnokságon szerzett bronzérmet, és 15 évesen szerepelt először a válogatottban sakkolimpián. Első lett az ifjúsági és junior Európa- és világbajnokságon is. - "Gyakorlatilag mindent megnyertem, amit akkoriban lehetett" - tette hozzá..

"Úgy lettem profi sakkozó, hogy észre se vettem, hiszen 19 évesen, amikor leérettségiztem, már olimpiai bajnok lettem" - fogalmazott.

Hozzátette, nagyon szeretett játszani a Polgár lányok előtti válogatottban is, Verőci Zsuzsával vagy Ivánka Máriával, akivel nagyon jó volt a viszonya, és sokat segítette őt. Ez a csapat 1986-ban, a dubaji sakkolimpián ezüstérmet szerzett, majd jött 1988-ban és 1990-ben az arany Polgár Zsuzsával, Judittal és Zsófiával.

"Nemzetközi szinten szinte a semmiből jött a Polgár testvérek-féle csapat, ami nagyon nagy érdeklődést váltott ki. Állítólag Kaszparov több időt töltött a mi játszmáinkat figyelve, mint a saját csapatával. Nagyon izgalmasan alakult a vége, a legutolsó partiban dőlt el az olimpiai bajnoki cím, ami ráadásul függőben is maradt, s Polgár Zsuzsának döntetlent kellett elérnie" - mesélte.

Mádl Ildikó ezen a sakkolimpián játszotta legfontosabb partiját: sötéttel megverte a szovjet Lityinszkaját, ami a győzelmet jelentette a magyar csapat számára a nagy rivális ellen, és rengeteget számított a végelszámolásnál.

"Az 1990-es sakkolimpián az volt az elképzelés, hogy végig a három Polgár lány játszik, de kezdtek kicsit fáradni. Így én a 12. fordulóban kaptam először lehetőséget, amikor nyertem, majd a 13. körben megint" - mondta Mádl Ildikó, aki 14 sakkolimpián szerepelt, mérlege a két arany mellett két ezüstérem. Amikor 2014-ben rövid kihagyás után visszatért, a válogatott legjobb pontszerzője lett.

Mádl Ildikó versenyeken már nem indul, a válogatottban négy éve szerepelt utoljára, de most is játszik a Zalaegerszeg NBI/B-s férfi csapatában, férfi ellenfelekkel. Emellett edzősködik, gyerekekkel foglalkozik, tanítványa, Juhász Judit bronzérmes lett az U8-as világbajnokságon.

A Magyar Sakkszövetség elnökségének 15 évig volt tagja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!