Tokió 2020 - A kalapácsvető Halász Bence nem jutott döntőbe

Sport, 2021.08.02

A kalapácsvető Halász Bence nem jutott be a döntőbe hétfőn a tokiói olimpián.

A világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes szombathelyi versenyző, aki januárban térdműtéten esett át, 78,12 méteres idei legjobb eredménnyel érkezett a japán fővárosba - az egyéni csúcsa 79,88 méter. A selejtező szintet 77,50-ben határozták meg vagy a legjobb 12 folytathatta a fináléban.

A 23 éves dobó az első sorozatban 75,39 méterrel kezdett, másodikra a hálóba vágta a kalapácsot. Harmadikra javítani kellett, mert látszott, hogy a 75,39 méter kevés lesz a döntőbe jutáshoz. Halász azonban nem tudott jobbat, 75,03 méterrel zárta a selejtezőt, amivel csoportjában kilencedik lett. A második csoport első sorozata még nem ért véget, amikor mér négyen megelőzték, így kiesett.

"Az első az szerintem egy jó dobás volt. Végig azt éreztem, hogy jól mozgok, hajtottam, jó állapotban éreztem magam, nem tudom, miért nem tudtam meglépni azt a lépcsőfokot, ami a nagyobb dobáshoz kellett volna. Máskor az ilyen dobások messzebb szállnak" - nyilatkozott az MTI-nek Halász Bence. Hozzátette, nem gondolja, hogy bátortalan lett volna, nem izgult.

A januári műtét utáni időszakról elmondta, áprilisban tudta elkezdeni a "nettó felkészülést", addig tartott a rehabilitáció.

"Azt beszéltük, hogy jó lett volna, ha van még egy hét az olimpiáig. De az erőnlétemet visszanyertem, jó formába kerültem, a Gyulai Memorialon 78 métert dobtam" - fogalmazott a Dobó SE atlétája.

Halász Bence után került sorra Pars Krisztián korábbi nagy riválisa, a fehérorosz Ivan Tyihon. A háromszoros világbajnok 2008-ban, Pekingben harmadik lett honfitársa, Vagyim Gyevjatovszkij mögött, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingolás miatt mindkettőjüket kizárta, s eltiltotta. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését. Londonban Tyihon az utolsó pillanatban lekerült a rajtlistáról, miután 2004-es mintáinak újbóli vizsgálata során doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök. Ezért megfosztották az athéni játékokon szerzett ezüstjétől, s Pars az ötödikről a negyedik helyre jött fel. Tyihon újra visszatért és Rióban 40 évesen ezüstérmet szerzett. Tokióban 45 esztendősen, már a Fehérorosz Atlétikai Szövetség elnökeként állt dobókörbe és 74,57 méterrel búcsúzott a selejtezőben.

A hétfői versenynapon Halász volt az egyetlen magyar atléta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!