Tokió 2020 - Bemutatkozott a női kenu, Takács továbbjutott, Balla a reményfutamban C-1 200 méteren

Sport, 2021.08.04

Szerdán bemutatkozott az olimpiai programban a női kenu, mégpedig magyar szereplőkkel: Takács Kincső bejutott a középfutamba, Balla Virág pedig reményfutamozik kenu egyes 200 méteren.

A fiatal szakág most először szerepel az ötkarikás programban.

A győri versenyzők közül, akik a hét folyamán később együtt párosban is vízre szállnak a Sea Forest kajak-kenu pályán, elsőként a vállsérülés miatt visszalépett Horányi Dóra helyére beugró, négyszeres Európa-bajnok Balla mutatkozott be. Azonos futamba került a szám egyik favoritjával, a világbajnoki címvédő amerikai Nevin Harrisonnal, akinek a sikeréhez ezúttal sem férhetett kétség, s bár mögötte harcolt a második, továbbjutó helyért, harmadikként ért célba kubai riválisa mögött, így később a reményfutamból biztosíthatja a helyét a középdöntőben.

A világ és Európa-bajnok Takács Kincső is nagyot küzdött első pályáján, de végül a győztes lengyel kenus mögött sikerült elcsípnie a második, továbbjutó helyet.

"Nagyon jó érzésekkel telt ez a néhány nap itt Tokióban, Virággal együtt nagyon jól érezzük magunkat és hálásak vagyunk, hogy történelmet írhatunk, női kenusként itt lehetünk az olimpián. Remélem, hogy ez a könnyedség megmarad a verseny végéig" - nyilatkozott Takács Kincső.

Női C-1 200 méteren 32-en küzdenek az érmekért és a helyezésekért, köztük a kanadaiak 11-szeres világbajnoka, Laurence Vincent-Lapointe, akit korábban doppingoláson értek, de később felmentettek, mert elfogadták a védekezését, mely szerint a tiltott szer volt barátjának testnedvéből került a szervezetébe. Mivel a kvalifikációs versenyeken az eljárás idején nem vehetett részt, kvótát sem tudott szerezni, de a kanadaiak - élve egy szabályok között talált kiskapuval - az egyik női kajakos indulási jogukat neki adták, így - bár a nemzetközi kajak-kenus közösség, így a magyarok is felháborodva fogadták ezt - mégis vízre szállhat Tokióban, ahol szerda reggel fölényesen megnyerte futamát.

később:

előfutamok:
női K-1 500 m (Kozák Danuta) 4.01
női K-1 500 m (Csipes Tamara) 4.08
férfi K-2 1000 m (Nádas Bence, Kopasz Bálint) 4.30
férfi K-2 1000 m (Béke Kornél, Varga Ádám) 4.38

A reményfutamokat magyar idő szerint 5.08 órától rendezik, Balla Virág 5.36-kor száll vízre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!