Tokió 2020 - Berecz erős ellenfelekkel szemben az utolsó Finndingi-aranyért

Sport, 2021.07.26

A vitorlásversenyek ugyan már vasárnap elkezdődtek a tokiói olimpián, de Berecz Zsombor csak kedden száll először vízre; a játékok műsorán utoljára szereplő Finndingiben esélyesként indul egy rendkívül erős mezőnyben.

A 35 éves világbajnok az utóbbi időben minden versenyen bizonyította klasszisát - idén másodszor is megnyerte az Európa-bajnokságot -, talán legnagyobb erőssége, hogy különböző szélviszonyok között is egyenletesen magas szintű teljesítményt tud nyújtani. A szükséges rutinnal is rendelkezik, hiszen negyedszer áll rajthoz ötkarikás játékokon - Pekingben és Londonban Laserben vitorlázott -, Rióban éppen csak lemaradt az éremfutamról.

Ugyanakkor az ellenfelek közül többen is hasonló eséllyel pályáznak az aranyéremre és a dobogóra. A címvédő és négyszeres világbajnok brit Giles Scott folytathatja a brit hegemóniát, a 2000-es sydneyi játékok óta más ország nem tudott olimpiát nyerni Finndingiben. Kérdés, mennyire sikerült felkészülnie Tokióra, hiszen idén a brit Amerika Kupa-csapatban szerepelt. A holland Nicholas Heiner Laserben volt világbajnok, majd átült Finndingibe, ahol vb-n előbb harmadik, majd második lett. A svéd Max Salvinen 2017-ben Balatonföldváron szerzett világbajnoki címet, a következő évben pedig ezüstöt Berecz Zsombor mögött. Ő már tudja, milyen érzés az olimpiai dobogó legfelső fokán állni: 2012-ben, Londonban Csillaghajóban nyert Fredrik Lööffel.

A spanyol Joan Cardona háromszoros utánpótlás Európa-bajnok és ebben az évben egy világbajnoki ezüsttel tette le a névjegyét a felnőttek között, 23 évével a legfiatalabb a mezőnyben. Új-Zélandról gyakorlatilag két világbajnokkal kell megküzdenie Berecz Zsombornak, tavaly Josh Junior győzött, idén Andy Maloney, míg honfi- és vetélytársa harmadik lett. Így Josh Junior szerezte meg az ötkarikás indulási jogot, Maloney pedig edzőként segíti Tokióban. Mellesleg Junior tagja volt a 2017-ben Amerika Kupa-győztes új-zélandi csapatnak.

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség döntése szerint a Finndingi nem szerepel a 2024-es párizsi játékok műsorán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!