TV műsor

Tokió 2020 - Demeter és Alekszejev maradt ki az öttusázók csapatából

Sport, 2021.06.30

A Magyar Öttusa Szövetség elnöksége szerdai ülésén elfogadta a szövetségi kapitányok előterjesztését, mely szerint Kasza Róbert, Marosi Ádám, Gulyás Michelle és Kovács Sarolta indulhat a tokiói olimpián, a tartalék Demeter Bence és Alekszejev Tamara lesz.

Martinek János, a férfiak szakvezetője már a június elején rendezett kairói világbajnokság után kijelentette, hogy a versenyen pályafutása második egyéni aranyérmét, és ezzel direkt olimpiai kvótát szerző Marosi Ádám biztos tokiói résztvevő.

A másik helyre - egy nemzetet maximum két-két férfi és női öttusázó képviselhet - a 2019-ben kvótát szerző Demeter Bence, illetve az olimpiai kvalifikációs ranglista alapján kvótához jutó Kasza Róbert pályázott, Martinek utóbbi mellett tette le a voksát, amit a szakmai bizottság és az elnökség elfogadott.

"Az általam már a válogatási időszak kezdete előtt lefektetett elvek alapján Marosi és Kasza végzett a ranglista élén" - magyarázta Martinek János, majd hozzátette, hogy Marosi Ádám idei szereplése és meggyőző világbajnoki sikere önmagáért beszél. Bár lábsérülése miatt Kasza nem indulhatott a kairói világbajnokságon, korábban szenzációsan szerepelt: a két szófiai világkupán, ezüst- és bronzérmet szerzett.

"Kasza Robi lába rendbe jött, teljes értékű edzésmunkával készül az olimpiára" - tette hozzá az MTI-nek a szakvezető.

Kállai Ákos, a nők kapitánya hasonló helyzetben volt, mint Martinek János. A kairói vb-n bronzérmével direkt kvótát szerző, egész évben remeklő Gulyás Michelle olimpiai indulását senki sem kérdőjelezte meg. A szakmai bizottság, majd az elnökség azt a javaslatát is egyhangúlag elfogadta, hogy a még 2019-ben kvótát szerző, ám március végén térdműtéten áteső, azóta nem versenyző Kovács Sarolta legyen a másik ötkarikás induló.

"Gulyás Michelle olimpiai nevezése megkérdőjelezhetetlen, ám a másik induló személyén sokat gondolkodtam. Kovács Saci már régen szerezte meg a kvótát, az idei évét pedig egy műtét szakította meg. A kvalifikációs ranglistáról indulási jogot szerző Alekszejev Tamara ugyan végigversenyezte az idényt, de nem nyújtott meggyőző teljesítményt. A túlzott fizikai felkészülés miatt a technikai számokban bizonytalan volt" - magyarázta a szakember, majd hozzátette, azért döntött Kovács mellett, mert ő egy évtizede meghatározó alakja a magyar női öttusának, és többször is képes volt világszintű egyéni eredményekre.

A tartalék versenyzők Magyarországon készülnek az olimpiára, és csak szükség esetén utaznak el Tokióba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!