Tokió 2020 - Futamgyőzelemmel középdöntős a női kajaknégyes

Sport, 2021.08.06

A magyar női kajaknégyes megnyerte előfutamát, ezzel bejutott a középdöntőbe 500 méteren a tokiói olimpián.

Az ötszörös ötkarikás bajnok Kozák Danuta sztrókolta Kozák, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású egység már első pályáján összekerült a nagy riválisnak tartott új-zélandiakkal és fehéroroszokkal, s velük is vívott nagy csatát a továbbjutásért. A táv nagy részében a háromszoros tokiói bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandiak vezettek, de aztán a hajrában a rákapcsoló magyarok elhúztak mellettük és viszonylag magabiztos előnnyel ők értek elsőként a célba.

"Nagyon oda kellett koncentrálni a rajtra, mert tudjuk, hogy az új-zélandiak gyorsak, de ez nem kétszáz méter. Náluk Lisán (Carrington) kívül a másik három lány nem nagyon bírja végig az ötszázat" - értékelt az MTI-nek Csipes Tamara. - "Nálunk mind a négyen végig bírjuk, úgyhogy az utolsó kétszáz méteren szeretnénk eldönteni ezt a versenyt. És nagyon akarjuk!"

A magyarok kétszeres címvédők ebben a számban, Kozák Londonban és Rióban is a győztes csapat tagja volt, és öt éve a csütörtökön egyesben ezüstérmes Csipes is tevékeny részese volt a sikernek. A korábban Tokióban Kozákkal párosban bronzérmes Bodonyi, valamint Kárász most szerepel először olimpián.

"Rég ültünk össze, úgyhogy kellett a tegnap délutáni közös evezés. De a mai még jobban sikerült, mert nem voltunk annyira fáradtak, mint tegnap. Egyébként jól vagyok" - mondta Kozák Danuta, hozzátéve, hogy most visszamennek a szállásukra és a délutánt pihenéssel töltik.

Arra a kérdésre, hogy milyen a vezérevezős szerepe, amely viszonylag új a számára, a Ferencváros kajakosa a következőképpen válaszolt:

"Tetszik, nagy a felelősség, de ha ilyen lányok ülnek mögötted, akkor nincs gond."

A pénteken kezdődő számokban szombaton rendezik majd a középfutamokat és a döntőket.

később:

reményfutamok:
11.35 (4.35): férfi C-1 1000 m (Fejes Dániel)
12.12 (5.12): férfi K-4 500 m (Magyarország)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!