TV műsor

Tokió 2020 - Gádorfalvi Áron nem indulhat

Sport, 2021.06.23

Nem indulhat Tokióban, hetedik olimpiáján a szörfös Gádorfalvi Áron, miután a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (WS) szerdán véglegesítette a mezőnyt.

Gádorfalvinak nem sikerült kvótát szereznie, de tavalyi Európa-bajnoki szereplése után az első tartalék volt, így maradt esélye, hogy 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016 után ismét ötkarikás játékokon indulhasson, s ezzel magyar rekorder legyen. Ez akkor történhetett volna meg, ha azon országok közül, amelyek a maximáltnál több hajóosztályban szereztek kvótát, szörfben visszalép valamelyik. Erre a norvégok esetében mutatkozott esély, szerdán azonban - amint arról Utassy Loránd szövetségi kapitány tájékoztatta az MTI-t - az északi ország jelezte, hogy küld férfi szörföst Tokióba.

Ezzel egy szép sorozat szakad meg, mivel 2000, azaz Sydney óta mindig volt magyar férfi és női szörfös is az olimpián, amit egyetlen más tenger nélküli ország sem tudott elérni.

A magyar olimpiai szerepléseket tekintve Mohamed Aida lehet a csúcstartó, a világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok tőröző eddig hat ötkarikás játékokon (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016) vett részt, így Tokió lehet a hetedik olimpiája. A sportági szövetség döntése szerint ő a negyedik csapattag, aki becserélhető a verseny során.

"Nagyon billegett a léc az elmúlt időszakban, volt, amikor úgy gondoltam, hogy ott leszek Tokióban, aztán volt, amikor nem. A norvég srác elindult a világbajnokságon, akkor már lemondtam az olimpiáról, később jelezték, hogy nem tudta megfutni a szintet, akkor megint reménykedtem, de hát így alakult" - nyilatkozott az MTI-nek Gádorfalvi Áron.

Hozzátette, ugyanakkor van esély rá, hogy felkészül a 2024-es játékokra, ahol a mostani RSX helyett a foilos, azaz támasztóuszonyos szörf szerepel majd a programban.

"Még csak ismerkedem az új szörffel, pár napot mentem vele eddig. Szeptembertől ráállok, egy évet rászánok, meglátom, hogy sikerül, mert jövőre már olimpiai kvalifikációs versenyt is rendeznek" - mondta Gádorfalvi. Kiemelte, 2024-ben 47 éves lesz, de megfelelő támogatói háttérrel belevágna a felkészülésbe, s lát esélyt, hogy Párizsban elinduljon hetedik olimpiáján.

A magyar színeket így vitorlázásban Vadnai Benjamin (Laser Standard), Érdi Mária (Laser Radial), Berecz Zsombor (Finndingi) és Cholnoky Sára (szörf) képviseli majd a július 23-án kezdődő olimpián.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!