Tokió 2020 - Kapás lemaradt a dobogóról - ÖSSZEFOGLALÓ

Sport, 2021.07.29

A világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka negyedik lett, így lemaradt a dobogóról a 200 méter pillangó csütörtöki döntőjében a tokiói olimpia úszóversenyén.

Az UTE 28 éves versenyzője szokásához híven a táv első felében még a középmezőnyben tempózott, majd a második 100-on ritmust váltott és egyre feljebb tört. A végül olimpiai csúccsal diadalmaskodó kínai Csang Jü-fejt nem volt esélye befogni, de a többi riválisát egyre jobban megközelítette, végül azonban két amerikai ellenfelét sem érte utol, így 2:06.53 perces idejével negyedikként csapott a célba.

"Kicsit sírtam a döntő után. Nagyon csodálkozom, hogy ezzel az idővel ilyen messze voltam a dobogótól. Nem vigasztal, hogy közel, három századra jártam az egyéni csúcsomhoz, mert azt reméltem, be tudok menni 2:06 alá. Az viszont vigasztal, hogy teljesen kiúsztam magam" - értékelt Kapás, aki éremért jött Tokióba.

Kapás egy órával később a 4x200 méteres női gyorsváltó fináléjában is szerepet kapott, ugyanis ő váltotta az előfutamban csapattag Verrasztó Evelynt. A Jakabos Zsuzsannát, Veres Laurát és Késely Ajnát felvonultató négyes a franciákat megelőzve 7:56.62 perccel a hetedik helyen ért a célba.

A csütörtöki program harmadik magyar döntőse Németh Nándor volt, aki nem tudta megismételni az elődöntőben nyújtott remek teljesítményét, amikor is 47.81 másodperccel országos csúcsot állított fel. Ezúttal 48.10 másodperc alatt teljesítette a távot, amivel nyolcadik lett. A BVSC 21 éves sprintere azonban már a legjobb nyolc közé jutással hatalmas bravúrt hajtott végre, ugyanis a klasszikus számnak, melyet Tokióban a várakozásoknak megfelelően az amerikai Caeleb Dressel nyert, legutóbb éppen a japán fővárosban, az 1964-es játékokon volt magyar döntőse, akkor Dobay Gyula hetedik lett.

Az igazi sikereket ezúttal az elődöntők tartogatták a magyaroknak, ugyanis az utolsó versenyén szereplő Cseh László nyolcadikként fináléba jutott 200 méter vegyesen, míg Telegdy Ádám nagyszerű versenyzéssel negyedikként kvalifikálta magát a 200 méter hát döntőjére.

Az előfutamok során Milák Kristóf 2., míg Szabó Szebasztián 14. idővel kvalifikálta magát a 100 méter pillangó elődöntőjére, Burián Katalinnak sem okozott gondot a továbbjutás 200 méter háton, ugyanakkor a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka a 20. helyével kiesett. Ugyancsak búcsúzott 800 méter gyorson 13. helyezettként Késely Ajna, míg 15. helyezettként Kovács Benedek, Halmai Petra, Márton Richárd, Gyurinovics Fanni összetételű 4x100 méteres vegyes vegyesváltó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!