Tokió 2020 - Muszukajev az ötödik helyen végzett

Sport, 2021.08.07

A szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail kikapott a szombati bronzmérkőzésen a tokiói olimpián, így az ötödik helyen végzett.

Tokió 2020 - Birkózás - Muszukajev Iszmail A kabardföldi születésű, 2019 óta magyar színekben versenyző Muszukajev pénteken előbb 9-6-ra verte a háromszoros dél-amerikai bajnok Agustin Alejandro Destribatsot, majd 4-1-re alulmaradt a japánok világbajnokával, Otoguro Takutóval szemben, de a hazai versenyző fináléba jutásával vigaszágra segítette őt. Ott aztán a mongol Tulga Tumur Ochir 4-2-es legyőzésével a bronzmérkőzésen léphetett szőnyegre.

A helyosztón a vb-címvédő orosz Gadzsimurad Rasidov várt rá, akivel szemben volt törlesztenivalója, ugyanis a 2019-es világbajnokság elődöntőjében tőle kapott ki 3-2-re. Muszukajev már-már szokásos módon igencsak passzívan kezdett, ezért megintették, s mivel a következő fél percben sem csinált értékelhető akciót, így hátrányba került (0-1). Az orosz sem próbálkozott sokat, a szórványos kísérleteinek egyikénél viszont Muszukajev kilépett, utána pedig már hiába kontrázott egy mögékerüléssel. Mivel a videózás alátámasztotta a bíró ítéletét, ezért 3-0-ra lépett el Rasidov.

A második menetben a felek fél perc után összeszólalkoztak, Muszukajev ütést kért számon riválisán, majd mindkét birkózót ápolták. A közjáték sem változtatott a mérkőzés képén: az orosz tovább növelte előnyét, amikor kiléptette Muszukajevet, a hajrában pedig egy lábfelszedés után megismételte ezt az akcióját, így végül 5-0-ra diadalmaskodott.

"Aranyéremért jöttem, de a minimális elvárásom a bronz volt. A deréksérülésem nem zavart, mert a délutáni program előtt kaptam két fájdalomcsillapítót. A két vesztes meccsem közül a Rasidov elleni zavar jobban, mert neki vissza akartam vágni a két évvel ezelőtti kudarcért" - értékelt az MTI-nek a 28 éves Muszukajev, aki a jövőjét illetően elárulta, Párizsban is szeretne még az ötkarikás játékokon szerepelni.

Edzője, Gulevszkij Konsztantin arról beszélt, hogy tanítványa kontrában a mezőny legjobb birkózója és szerinte a vitatott esetnél rosszul döntöttek a bírók, márpedig ott előnybe került volna Muszukajev, ami alapjaiban befolyásolta volna az összecsapás menetét. A felkészülést illetően elmondta, hogy a deréksérülés mellett nyakisérv is nehezítette, ezért most a pihenésé, regenerációé lesz a főszerep, s ha teljesen felépült, akkor utána folytatja majd a pályafutását.

A hatfős magyar birkózócsapat így két-két éremmel és pontszerző helyezéssel zárt a japán fővárosban. Korábban a kötöttfogásúaknál a 77 kilós Lőrincz Tamás arany-, 87 kilogrammos öccse, Viktor ezüstérmet nyert, míg a 97 kilósok között Szőke Alex lett ötödik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!