TV műsor

Tokió 2020 - Nagy a bizonytalanság ritmikus gimnasztikában

Sport, 2020.10.13

Egyelőre nem tudni, hogyan lehet további kvótákat szerezni a ritmikus gimnasztikázóknál a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiára.

A magyar szövetség (MRGSZ) keddi sajtóközleményében Körmendy-Ékes Judit, az Európai Torna Szövetség (UEG) végrehajtó bizottságának tagja elmondta, a november végén Kijevben sorra kerülő Európa-bajnokságon azért nem lehet kvótákat szerezni, mert az nem volna sportszerű, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályozások ugyanis országonként eltérőek, és ez a versenyzők felkészülésére is kihat.

Az Európa-bajnokságot mindenképpen megrendezik, hiszen a nemzeti szövetségek is erős nyomást helyeztek az UEG-re ennek érdekében, továbbá az európai szövetség számára is fontos, hogy csaknem 14 hónap után újra látható legyen a sportág.

"Arról, hogy a továbbiakban hogyan, miként kerülnek kiosztásra az olimpiai kvóták, semmi biztatót nem tudok mondani, ugyanis ilyen helyzethez hasonlóval még nemigen találkoztunk, így nincsenek még forgatókönyvek a kvalifikációval kapcsolatban" - mondta Körmendy-Ékes Judit.

Hozzáfűzte, először meg kell várniuk, mi lesz a nemzetközi szövetség (FIG) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) válasza az UEG döntésére.

A bizonytalanság sok versenyző, így Pigniczki Fanni számára is nehéz helyzetet teremt, hiszen az MTK Budapest és a válogatott kiválósága ezt az esztendőt a kvótaszerzés reményében edzette végig verseny nélkül.

"Pigniczki Fanni készül a megmérettetésekre, de nyilván egy sportoló számára mentálisan megerőltető, hogy több hónapig edz egy adott versenyre, amit aztán egyáltalán nem, vagy nem a várakozásoknak megfelelően rendeznek meg" - nyilatkozta Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ technikai bizottságának elnöke.

Hozzátette, az MTK sportolója indul az Európa-bajnokságon, és mivel nagy álma az olimpiai részvétel, ez továbbra is motiválja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!