Tokió 2020 - Újabb női kenus kvótát kapott Magyarország

Sport, 2021.04.30

Úgynevezett visszaosztott kvótát kapott Magyarország a női kenu egyes 200 méteres számban a tokiói olimpiára - tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF).

Ezt azt jelenti, hogy a női kajak mellett az ezúttal debütáló női kenu szakágban is a maximális számú versenyző képviselheti majd az országot a japán fővárosban. Kajakban ez hat, kenuban pedig három sportolót jelent, ezen kívül öt férfi kajakos kvótája van még a magyar válogatottnak. Gyorsasági kajak-kenuban összesen 18 indulási jog gyűjthető.

"Mindenhol zajlanak a kontinentális kvalifikációs versenyek, azok eredményei után újraosztanak kvótákat, és a bonyolult számítások után mi is kaptunk egy kenus indulási jogot" - mondta az MTI-nek Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. "Hozzáteszem, hogy női kenuban eddig sem aggódtunk, mert a már meglévő két kvótánkkal meg tudtuk volna oldani az olimpiai versenyeket, de az új felállás több lehetőséget ad majd Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak a csapat kialakításánál."

Az elnök hangsúlyozta: nagyon örülnek, hogy így a nőknél minden megszerezhető kvótát begyűjtöttek Tokióra.

A jövő héten női C-1 200 méteren is válogatót tartottak volna a két hét múlva sorra kerülő, szegedi európai pótkvalifikációs viadalra, de a pénteki fejlemények után ebben a számban valószínűleg csak tájékoztató versenyre kerül sor, miután a pótkvalifikáción ebben a számban már nem indíthat versenyzőt Magyarország. A közvetlenül utána sorra kerülő Maty-éri világkupán azonban természetesen igen.

Magyarország még férfi K-1 200 és K-2 1000, valamint C-1 és C-2 1000 méteren próbál újabb ötkarikás indulási jogokat gyűjteni a hátralévő kvalifikációs versenyeken. A kvóta a nemzeté, nem az azt megszerző versenyzőé, a magyar válogatott összetétele a válogatókon alakul majd ki.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott olimpiát július 23. és augusztus 8. között rendezik Tokióban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!