Tokió 2020 - Valter hivatalosan nem fejezte be a mezőnyversenyt, Carapaz az aranyérmes

Sport, 2021.07.24

    Tokió, 2021. július 24., szombat (MTI/Reuters) - Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a tokiói olimpia országúti kerékpáros mezőnyversenyét, melyben az aranyérmet az ecuadori Richard Carapaz szerezte meg.

A 234 kilométeres távon három komoly hegymenet várt a 128 rajthoz álló kerékpárosra, akiket az utak mellett biztattak a nézők - ez a sportág sajátosságaiból adódó kiváltság a zárt kapuk mögött zajló olimpián idén különlegességnek számít.

Nyolcfős szökevénycsoportot engedett el 19 percre a nyugodt tempóban kezdő mezőny, az üldözést a táv felében a címvédő belga Greg van Avermaet vezette honfitársáért, Wout van Aertért dolgozva.

A nagy meleg, magas páratartalom, a Fudzsi mászása és az olaszok, belgák, szlovénok által diktált magas tempó rostálta a mezőnyt, amely a záró ötven kilométerre utolérte a szökevényeket. Valter ekkortájt szakadt le a főmezőnyről, és bár áttekert a célvonalon, az ötkarikás játékok oldala szerint nem fejezte be a versenyt, amelyben 85 kerékpáros ért célba hivatalosan.

A 10,1 százalék átlagmeredekségű és 6,8 kilométer hosszú Mikuni-hágón, az utolsó komoly kihíváson az előzetesen a legnagyobb esélyesnek tartott, friss kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar 37,5 kilométerrel a cél előtt megindulásával szétrobbantotta az élcsoportot. A hegytetőn heten buktak át együtt, a lejtmenet végére azonban mintegy tucatnyian értek össze. A folyamatos akciózásokból végül az amerikai Brandon McNulty és Richard Carapaz kettősének támadása bizonyult döntőnek: a 2019-ben Giro d'Italia győztes, a múlt vasárnap zárult Tour de France-on harmadik ecuadori bringás indult jó ütemben közülük hat kilométerrel a cél előtt. Carapazt nem is tudták befogni az üldözők, akik így a második helyért sprintelhettek. Ezt végül van Aert, míg a harmadikat Pogacar szerezte meg.

Carapaz Ecuador második olimpiai aranyérmét nyerte.

Valter közösségi oldalán csalódottan értékelt a versenyt követően.

"Nehéz jó szavakat találni egy ilyen nap után. Úgy éreztem, nincs rajtam nyomás és mindent megtettem, hogy a lehető legjobban menjen a verseny. Mégis az elmúlt hónapok óriási támogatása járt az eszemben és az, hogy nem hagyhatom cserbe azt a rengeteg embert, aki szurkol. Hatalmas pofonként ért, mikor éreztem, hogy az az eredmény, amire vágyom, nem lesz meg. Igyekszem ebből is tanulni és összerakni, mi kell a jobb versenyhez. Ami biztos, hogy sokat kell erősödnöm" - fogalmazott a Giro d'Italián a rózsaszín trikót is viselő Valter.

A magyar kerekes hozzátette, az utolsó meredek hegy előtt nem volt messze a mezőnytől, mindenképp be akarta fejezni a versenyt, 24 kilométerrel a cél előtt azonban megállították őt és több társát is.

"A verseny még nem ért véget, nem értek be az elsők, nekünk pedig nem volt kifejezetten nagy hátrányunk. Tizenhárom percet ácsorogtunk az utolsó rövid emelkedő lábánál, nem tudva, hogy mégis mi történik. Mikor látták a szervezők, hogy nincs elég jármű ahhoz, hogy levigyenek a célba, úgy döntöttek, hogy tegyük meg mégis kerékpárral a verseny végét. Három másik versenyzővel így is beértünk a limiten belül" - írta Valter, aki szerint ez "nem egy nagy eredmény, inkább semmilyen".

"Csalódott vagyok, hogy szervezési hibák miatt jelenleg DNF szerepel a nevem mellett. Igyekeztem kitekerni, ami bennem van" - utalt a "nem ért célba" angol rövidítésére a magyar bringás.


Eredmény, országúti kerékpár:

férfi mezőnyverseny (234 km), olimpiai bajnok:

---------------------------------------------
Richard Carapaz (Ecuador) 6:05:26 óra
2. Wout van Aert (Belgium) 1:07 perc hátrány
3. Tadej Pogacar (Szlovénia) azonos idővel
...Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a versenyt
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!