Torna Eb - Nem lehet olimpiai kvótákat szerezni a kontinensviadalokon

Sport, 2020.09.29

Nem lehet majd olimpiai kvótákat szerezni a decemberre halasztott férfi és női torna Európa-bajnokságokon, melyeket egyformán Bakuban rendeznek majd meg a tervek szerint.

A kontinentális szövetség (UEG) döntéséről a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) számolt be kedden, hozzátéve, hogy szervezési kérdések miatt az UEG október 5-re halasztotta a végleges döntést arról, hogy egyáltalán sor kerül-e a kontinensviadalokra.

Az európai szövetség a hivatalos tájékoztatásában azt írta, a járványhelyzet miatt nem rendezhet olimpiai kvalifikációt az Eb-ken, a mostani szituációban ugyanis nem tartja megfelelőnek a feltételeket, és nem akarja a nemzeti szövetségeket arra kényszeríteni, hogy csak azért utazzanak el egy eseményre, mert azon ötkarikás kvótát lehet szerezni.

A november végére halasztott kijevi ritmikus gimnasztika Eb-vel kapcsolatban az UEG azt a döntést hozta, hogy az rendezvényre sor kerül, de azon sem osztanak tokiói kvótákat.

"Természetesen megértjük és elfogadjuk, hogy jelen körülmények között nem biztos, hogy mindenki el tud jutni az Európa-bajnokságokra, így érthető, hogy azt nem lehet olimpiai kvalifikációs viadaloknak kinevezni" - idézte a MATSZ közleménye Altorjai Sándor főtitkárt, aki hozzátette, az még kérdéses, hogy az Eb-ket helyettesítik-e majd valamilyen más, kvótaszerző versennyel, vagy pedig a kvalifikációs szabályokban leírtak alapján adják ki az ötkarikás indulási jogokat. Jelezte, a végső döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hozza majd meg.

Az Eb-k közül Baku eredetileg csak a férfiak viadalát rendezte volna májusban, de júniusban bejelentették, hogy a női Eb-nek is az azeri főváros lesz a házigazdája. A férfiak kontinentális versenyére a jelenlegi tervek szerint december 9. és 13., a nőkére pedig 17. és 20. között kerül sor. Utóbbi eseménynek április végén, május elején Párizs adott volna otthont, a franciák azonban jelezték, hogy más időpontban nem tudják vállalni a verseny lebonyolítását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!