Torna-vb - Olimpiai kvótákkal térne haza mindkét magyar válogatott - ELŐZETES

Sport, 2023.09.29

A magyar férfi és női tornászválogatott is annak reményében utazott a szombattól jövő vasárnapig tartó antwerpeni világbajnokságra, hogy csapatként kijut a jövő nyári párizsi olimpiára.

A magyar szövetség beszámolója szerint csapatban eddig három-három nemzet harcolta ki az olimpiai részvételt, a férfiaknál Kína, Japán és Anglia, a nőknél az Egyesült Államok, Anglia és Kanada. A vb-n megváltja párizsi repülőjegyét az a csapat, amely a legjobb 12-ben végez. Ez azt jelenti, hogy a már kvótásokon túl (akik jó eséllyel ott lesznek a 12-ben) nemenként kilenc csapatkvóta talál gazdára.

A 13., 14. és 15. helyen záró országok egy egyéni - nem névre szóló - ötkarikás kvótával gazdagodnak. Ugyancsak olimpiai indulási jogot lehet szerezni Antwerpenben az egyéni összetett döntő során. Nyolc férfi és 14 nő lesz olimpikon, akik ezt a válogatottjuk tagjaként még nem harcolták ki. Ebben az esetben nemzetenként egy tornászról van szó, és ez név szerinti kvótának számít.

Az utolsó esély a belgiumi vb-n a szerenkénti döntők során lesz. Mindegyikben egyet osztanak ki, vagyis hat férfi és négy nő kaphat kvótát. Ha az első nyolc helyezettnek már van olimpiai részvételi joga, akkor az átszáll az egyéni összetett döntő további helyezettjeire.

A magyar színeket a férfiaknál Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Molnár Botond, Kiss Balázs és Bátori Szabolcs képviseli, a nőknél Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge és Szilágyi Nikolett alkotja a csapatot. Nagy hiányzó a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia, akinek keresztszalag-szakadás miatt megműtötték a térdét.

"Nem sikerült simára a felkészülés hajrája a sérülés miatt, de mindenki, aki bekerült a válogatottba, azért van ott, mert képes arra, hogy megoldja a rá kiszabott feladatot: minden szeren legyen meg három rontás nélküli gyakorlat" - nyilatkozta Altorjai Sándor delegációvezető.

Hozzátette, a célt nem adták fel, a csapat többi tagja is sokat fejlődött az elmúlt években, jól felkészültek a lányok, és remélhetőleg eredményesek is lesznek.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szeptember 19-én - amikor a tatai edzőtáborban meglátogatta a férfiválogatottat - kijelentette, óriási érték lenne, ha a magyar férfi és női csapat is kijutna az olimpiára.

"Az mutatja, hogy milyen hatalmas eredmény lenne, ha maximális létszámmal lehetnénk jelen tornában Párizsban, hogy legutóbb a férfi csapat 1992-ben, a női pedig 1996-ban volt olimpián, azaz 32, illetve 28 éve. Ha mindenki hozza a tőle elvárható teljesítményt, nem vállal túlzó kockázatot, akkor meglehet a csapat olimpiai kvóta" - mondta az MTI-nek Schmidt.

Magyar Zoltán, a magyar szövetség elnöke szerint akkor lehet meg csapatban az olimpiai kvóta, ha minél kevesebb a rontás. Úgy fogalmazott, az alapkoncepció az, hogy a csapatérdek mindenek előtt. Az egyéni döntőkbe szinte csak maximális gyakorlatokkal lehet bekerülni, ugyanakkor ezekben benne van a rontás lehetősége is. Éppen ezért azt kérték a versenyzőktől, hogy most inkább ne a 100, hanem a 90-95 százalékos gyakorlatokra figyeljenek a selejtezőben.

A vb-n a selejtezőben az ötfős csapatból négyen mehetnek fel a szerre, ahol a csapateredménybe a legjobb három pontszám számít, ez alapján osztják ki az olimpiai kvótákat. A magyar férfiak vasárnap, a nők hétfőn kezdenek. A selejtező egyben kvalifikáció a csapat-, az egyéni összetett és a szerenkénti finálékra is. A csapatdöntőbe a legjobb nyolc nemzet kerül, és ott már szerenként csak három tornász mutathatja be gyakorlatát. Az egyéni összetett 24-es fináléjába nemzetenként maximum ketten juthatnak, míg a szerenkénti döntőkre ugyanez érvényes a legjobb nyolc tornászt tekintve.

"Mind fizikálisan, mind mentálisan erősek a srácok. Fiatal és tettre kész a válogatott. Ilyen csapattal még nem volt dolgom, ilyen egységes és lelkes csapatot még nem láttam magyar színekben" - mondta Kovács István, a férfiválogatott szövetségi kapitánya.

Draskóczy Imre, a nők kapitánya leszögezte: céljuk, hogy rontás nélküli gyakorlataik legyenek, és akkor elmondhatják, hogy mindent megtettek a jó szereplésért.

A férfiak antwerpeni pódiumedzése után Altorjai megjegyezte, egyedül Balázs Krisztián végzett könnyített munkát, mert fájlalta a derekát, de nem komoly a problémája. A szerek közül a gyűrűre mondták a tornászok, hogy egy kicsit keményebb az átlagosnál, nagyobb erőkifejtésre van szükség a lendületi elemeknél.


A világbajnokság programja:

szeptember 30., szombat:
férfi selejtező 10.00

október 1., vasárnap:
férfi és női selejtező 10.00

október 2., hétfő:
női selejtező 10.00

október 3., kedd:
férfi csapatverseny, döntő 19.30

október 4., szerda:
női csapatverseny, döntő 19.30

október 5., csütörtök:
férfi egyéni összetett döntő 19.30

október 6., péntek:
női egyéni összetett döntő 19.30

október 7., szombat:
szerenkénti döntők (férfiak: talaj, lólengés, gyűrű, nők: ugrás, felemáskorlát) 14.00

október 8., vasárnap:
szerenkénti döntők (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj) 14.00
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!