Tour de Hongrie - Roche: nagyon jó a verseny, nincs szükségük a tanácsaimra

Sport, 2023.05.16

Kiválóan formálódik évről évre a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny Stephen Roche szerint.

A 63 éves ír kiválóság 1987-ben véghez vitte azt a bravúrt, amelyet rajta kívül csak a sportág belga legendája, Eddy Merckx: egy naptári évben a Giro d'Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert. Még mindig teker, ha teheti, heti három alkalommal is kerékpárra ül. Mint mondta, a három óra már sok neki, kétórás időtartamra viszont szívesen indul el Siófokról, ahol magyar feleségével él és évente nagyjából öt hónapot tölt ott. Az év többi részében sokat utazik, az MTI kérdésére elmondta, a Tour de France alatt például egy cég nagyköveteként lesznek feladatai, de az elmúlt években más pozíciókban is ténykedett már a francia körverseny alatt.

Kiemelte, kedveli a Balaton környékét, amelyet nagyszerű edzéshelyszínnek tart a pompás utak és "aranyos kis városok" miatt, meglátása szerint nagyszerű a kerékpárosoknak, és nem hiányolja a magaslatokat sem.

"Ha keményen mész egy rövid emelkedőn, az jobb, mintha nem hajtanál teljes erőből egy nagy hegyen" - vallja. A tó északi partján haladt a magyar körverseny második szakasza, amelyet a sajtóbuszban követett végig. Hangsúlyozta, valamennyit tudott segíteni a ProSeries-sorozatba kerülésben azzal, hogy tanúsította a nemzetközi szövetség (UCI) irányába: a magyar körverseny sokat lépett előre. A Tour de Hongrie azonban szerinte a tanácsai nélkül is jól működik a részletekre odafigyelő szervezőknek köszönhetően.

"Jelentős a World Tour-csapatok száma, nagy nevek érkeznek ide és évről évre egyre jobb győztesei vannak. Azok is indulhatnak, akik a tavaszi klasszikusok után rövid pihenőt tartottak és azok is, akik a Tour de France-ra készülnek." - fogalmazott.

A Zalaegerszegtől Keszthelyig tartó etapon az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a hajrára megérkező eső kapcsán jelezte: lehűti az izmokat, különösen a vékony versenyzőknél. A kerékpárosok között sokan félnek tőle vagy nem bírják, mivel ilyenkor a szervezet jóval több energiát éget el, hogy melegen tartsa magát, így sokkal jobban oda kell figyelni a táplálkozásra. Ő maga viszont kedvelte az ilyen időt, a vb-címét is esős napon nyerte.

"Sok mindent megváltoztathatsz, az időre viszont nincs hatásod" - fogalmazott, a mondata pedig szinte jóslatnak bizonyult, az utolsó szakaszt ugyanis heves esőzés miatt, a kerékpárosok biztonsága érdekében neutralizálták.

Felidézte: egy bukás következményeként krónikus térdproblémák miatt háromszor is műtötték, úgy tűnt, vége a pályafutásának, 1987-re mégis vissza tudott térni egy térdspecialista segítségével, akivel egyébként egy Bayern-Stuttgart német futballbajnokin találkozott. A saját esetét összevetette a hét Grand Tourt nyert brit Chris Froome-éval, aki meglátása szerint 37 évesen már nem fog visszatérni a legjobbak közé. Abban viszont hisz, hogy a hozzá hasonlóan Tour- és Giro-győztes kolumbiai Egan Bernal számára 26 évesen még van visszaút a csúcsra annak ellenére is, hogy tavaly januári balesete után 95 százalék volt az esélye a lebénulásra, mégis ott volt a Tour de Hongrie mezőnyében.

Roche dicsérte a magyar kerékpársport előrelépését az elmúlt években, kiemelve Tour de Hongrie mellett a versenyzőket, így Valter Attilát, Vas Kata Blankát és az épp a Giro d'Italián szereplő Fetter Eriket.

"Erősek a magyar kerékpárosok, nagyon aktívak voltak a verseny alatt, remek csapattal voltak itt" - csatlakozott hozzá az összetettben nyolcadik helyen zárt Bernal a magyar szövetség (MKSZ) érdeklődésére válaszolva. Hozzáfűzte: csodálatos volt a verseny.

Roche beszélt Mark Cavendishről is, aki pályafutása során ugyanúgy 34 szakaszsikert ünnepelhetett a Tour de France-on, mint Merckx. Arról, hogy a 38. születésnapját vasárnap ünneplő brit bajnoknak van-e esélye a csúcsdöntésre, úgy vélekedett: egy dolog álmodozni róla és más elérni.

"Az Astana Qazaqstan nem fogja elindítani, ha nem lesz olyan állapotban, hogy esélye legyen rá. Minden nagy sprinter a Tour de Hongrie-n szerepel, így még az sem biztosíték, ha nyer egy szakaszt a Girón. Kedvelem Markot, de nem az a szint, mint Merckx. Lehet, ő a legjobb sprinter, ugyanakkor nem reális összehasonlítani őket, hiszen egy sprinter más, mint az, aki bármit meg tud nyern, egy időfutamot éppúgy, mint egy hegyi befutót" - fejtette ki Roche.

Arról, hogy ki lehet a következő Kannibál - ez a legtöbb országúti kerékpáros győzelemmel rendelkező Merckx beceneve -, azt felelte: a szlovén Tadej Pogacar vagy a belga Remco Evenepoel is kiérdemelheti. Meglátása szerint mindketten megnyerhetik mindhárom háromhetest, ugyanakkor nem tudni, milyen hosszú lesz a pályafutásuk, mivel nagyon korán kerültek a csúcsra. Mint kiemelte, minden területen, így hegyeken, időfutamokon, sőt, akár még sprintekben is jók.

"Pogacar minden területen tehetséges, és emberileg is nagyszerű. Evenepoelban pedig még nála is több van" - hangsúlyozta Roche. Személyes kedvence a belga Wout van Aert, akit különleges kerékpárosnak tart.

Elárulta, hogy nagyon édesszájú, már versenyzőként is voltak súlyproblémái, amikor 65-68 kilogramm is volt, a magyar süteményeket pedig nagyon finomnak tartja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!