Továbbra is hat magyar cselgáncsozó áll olimpiai kvótás helyen

Sport, 2023.05.22

A dohai világbajnokságot követően változatlanul hat magyar cselgáncsozó áll olimpiai kvalifikációt érő pozícióban.

A judoinfo.hu szaklap összegzése kiemelte, hogy az első, kvalifikációs szempontból ötven százalékot érő évből még bő egy hónap hátravan. A "fordulópont" a június 23-án kezdődő mongóliai Grand Slam lesz, ugyanis az ott gyűjtött pontok már százszázalékban számítanak majd a végelszámolásnál, mint ahogy valamennyi világverseny a kvalifikációs menetelés 2024 júniusi zárásáig. Az idei év egyik legfontosabb és legtöbb pontot adó tornáját ráadásul Budapesten rendezik meg, az augusztusi Mesterek Kupája (World Masters) során a magyarok a rendező jogán minden súlycsoportban két versenyzőt indíthatnak, függetlenül attól, hogy a világranglistán szerepelnek-e a legjobb harminchat között. A szupertornára ugyanis hagyományosan csak a legjobbakat hívják meg.

Ami a jelenlegi állást illeti, erős pozícióból várhatja a folytatást a Dohában ötödik Pupp Réka és hetedik Ungvári Attila. A friss világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi, továbbá Tóth Krisztián és Vég Zsombor számára fontos lenne érmet szerezni az első évből hátralévő időszakban, erre az osztrák és a tadzsik Grand Prix, illetve a kazah Grand Slam nyújt lehetőséget. Ők öten állnak jelenleg ötkarikás pozícióban, a kontinentális kvóták bonyolult kiosztási rendszerében pedig továbbra is Sipőcz Richárd lenne a befutó, ha most zárulna a kvalifikációs időszak. A győriek fiatal nehézsúlyúja nincs messze a kvótás helyektől, akár egy Grand Slam-helyezéssel "zöld mezőbe" kerülhet a rangsorban.

Dzsúdóban összesen 372 kvóta kiadó, a fele a férfiaknál, a fele a nőknél. Direkt kvalifikációt minden súlycsoport legjobb 17 helyezettje szerezhet az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján - egy nemzetből csak egy versenyző súlycsoportonként -, amihez a pontokat világbajnokságokon, Mesterek Kupáján, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon, Európa-bajnokságokon és kisebb versenyeken lehet szerezni. A fennmaradó helyekből 14 a rendező Franciaországot illeti, ezen felül a kontinentális szövetségek és a nemzetközi szövetség bizottsága osztja szét az olimpiai indulási jogokat.

Az olimpiai kvalifikációs rangsor legjobb magyarjai:

----------------------------------------------------
5. Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg)
7. Ungvári Attila (Győri AC, 81 kg)
16. Özbas Szofi (BHSE, 63 kg)
13. Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg)
18. Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg)
28. Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE, +100 kg) - kontinentális kvóta
-----------------------------------------------
30. Gőz Roland (MTK Budapest)
29. Gercsák Szabina (DVTK, 70 kg)
30. Varga Brigitta (MTK Budapest, 63 kg)
49. Sáfrány Péter (Miskolci VSC, 90 kg)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!