U19-es férfi kosárlabda-vb - A török, a dél-koreai és az argentin csapattal találkoznak a magyarok

Sport, 2023.03.14

Törökországgal, a Koreai Köztársasággal és Argentínával került egy csoportba a magyar válogatott a nyári U19-es férfi kosárlabda-világbajnokságon, amelynek Debrecen ad otthont.

A keddi sorsolást az első kalapból várta Váradi Kornél szövetségi kapitány együttese - amely a rendező jogán indul -, a szabályok értelmében az amerikai régió képviselői nem kerülhettek egy csoportba, illetve két európai országnál több nem juthatott ugyanabba a négyesbe.

Ami az ellenfeleket illeti, a törökök bronzérmet nyertek a 2015-ös korosztályos vb-n, a dél-koreaiak kilencedik részvételükre készülnek, míg az argentinok már 15. alkalommal lépnek pályára, és csak 1987-ben hiányoztak a mezőnyből.

A Debreceni Református Kollégium dísztermében rendezett ceremónián Markus Studer, a nemzetközi szövetség (FIBA) egyik igazgatója beszédében elsőként az elmúlt évek közös sikereiről beszélt:

"Remek együttműködés alakult ki a FIBA és Debrecen között, és jól bevált a többéves rendezési modell, melynek keretében a város a közelmúltban U19-es és U17-es női világbajnokságnak adott otthont, és előbbin a magyar U19-es csapat történelmi bronzérmet nyert. A 2023-as torna is fontos lépcsőfok lesz a fiataloknak" - emelte ki.

A sorsoláson közreműködött Dino Radja, a FIBA nagykövete, aki olimpiai ezüstérmes és kétszeres Európa-bajnok lett a jugoszláv, illetve horvát válogatottal, valamint Gulyás Róbert 101-szeres válogatott kosárlabdázó.

Az U19-es válogatott szövetségi edzője, Váradi Kornél közölte, a vb-n minden válogatott a kontinense legjobb csapatai közé tartozik.

"Az látszik, hogy az A csoport brutálisan erős, én előzetesen bármilyen csoporttal elégedett lettem volna, és bízom benne, hogy jó mérkőzéseket fogunk játszani. Az elmúlt másfél évben azért dolgoztunk, hogy egy versenyképes társaságot sikerüljön kialakítanunk, szeretnénk méltóképpen képviselni Magyarországot" - tette hozzá.

A június 24. és július 2. közötti korosztályos vb-re a Főnix Arénában és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban kerül sor. Debrecenben 2008 óta ez lesz a 29. kosaras világverseny.


A csoportok:
A csoport: Spanyolország, Franciaország, Kína, Kanada
B csoport: Egyesült Államok, Szlovénia, Libanon, Madagaszkár
C csoport: Brazília, Szerbia, Japán, Egyiptom
D csoport: MAGYARORSZÁG, Törökország, Koreai Köztársaság, Argentína
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!