U23-as cselgáncs Eb - Három magyar érem szombaton a Ludovika Arénában

Sport, 2021.11.06

A +100 kilogrammos Sipőcz Richárd és a 100 kilós Vég Zsombor ezüst-, a 81 kilós Tóth Benedek pedig bronzérmet nyert szombaton a budapesti Ludovika Arénában zajló U23-as cselgáncs Európa-bajnokságon.    

Sipőcz címvédőként indult az Eb-n, tavaly ugyanis Porecben nem talált legyőzőre. A Széchenyi Egyetem SE versenyzője - aki egy ideig harcban állt idén az olimpiai szereplésért - az osztrák Movli Borchasvillit kiemelésért, míg az izraeli Serafim Kompaniezt válldobásért kapott ipponnal verte, majd az elődöntőben a szlovák Marius Fizelt is látványosan kiemelte, és földhöz vágta. A fináléban az orosz Valerij Endovickijjal csapott össze, s a hosszabbításos meccs nyolcadik percében a hatalmas termetű ellenfél egy lábsöpréssel vetett véget a meccsnek.

Vég egy ukránt verve került a négy közé, ahol egy átforgatásért kapott vazaarival bizonyult jobbnak a török Mert Sismanlarnál. A döntőben a ceglédi sportoló vazaarival vezetett a georgiai Ilia Sulamanidze ellen, aki nemsokára kiegyenlített egy lábsöpréssel, majd bő másfél perccel a vége előtt egy újabb vazaari már ippongyőzelmet jelentett a számára, míg Vég 2020 után ismét ezüstérmes lett.

Az MTK-s Tóth orosz és ukrán riválist legyőzve került az elődöntőbe, ahol hosszabbításban kikapott egy csípődobással a georgiai Vladimir Ahalacitól. A bronzmeccsen aztán egy belső combdobásra kapott vazaarival gyűrte le az olasz Giacomo Gambát.

A szombaton tatamira lépett többi magyar közül Sági Nikolett (78) hetedik lett, míg a 81 kilós Rajkai Róbert (MTK Budapest), a 90 kilós Gőz Roland (MTK Budapest), a 70 kilós Czerlau Jennifer (Miskolci VSC) és a 78 kg-ban érdekelt Farkas Szilvia (Győri AC) helyezetlenül zárt.

A pénteki nyitónapon Özbas Szofi (63 kg) bronzérmet nyert, így a hazai dzsúdósok négy medálnál tartanak az Eb-n.

A vasárnapi zárónapon az olimpián is idén bemutatkozott vegyes csapatversenyre kerül sor a Ludovika Arénában. A nézőknek ingyenes a belépés, de csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek juthatnak be az Eb-re, amelyen 38 ország 299 cselgáncsozója verseng.

Az első U23-as Eb-t 2003-ban rendezték Jerevánban, 2017-ben pedig Győr volt a házigazda. A magyarok ebben a korosztályban eddig 70 érmet - 25 aranyat, 12 ezüstöt és 33 bronzot - gyűjtöttek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!