Úszó Eb - Fángli Henrietta célba vette az olimpiai szintet

Sport, 2024.05.24

Nagyon nehéz, de nem lehetetlen feladatnak nevezte az olimpiai A szint teljesítését Fángli Henrietta, aki a júniusi belgrádi úszó Európa-bajnokságon már magyar színekben veszi célba a párizsi játékok kvalifikációs idejének elérését 100 méter mellen.

A marosvásárhelyi sportoló az áprilisi országos bajnokságon robbant be a hazai élmezőnybe, ugyanis 50 és 100 méter mellen is aranyérmet nyert, ráadásul utóbbi számban átadta a múltnak Kovács Ágnes 24 évig fennálló országos csúcsát.

A három éve a houstoni egyetemen tanuló, egyúttal az UNI-Győr Úszó SE-ben is versenyző Fángli 1:07.50 percre írta át a rekordot, ezzel azonban a párizsi játékokra még nem jutott ki. A kvalifikációs idő több mint hét tizeddel jobb az új csúcsnál, az M1 aktuális csatornának azonban úgy nyilatkozott - győri edzőjéhez, Petrov Árpádhoz hasonlóan -, egyértelmű céljává vált, hogy a szintidőt megússza a kontinensviadalon.

"Az ob után, főleg a 4x100-as női váltó után az lett a cél, hogy az olimpiai A szintet ússzam majd meg az Eb-n, úgyhogy ezzel a céllal fogok indulni" - mondta a 23 éves Fángli. - "De azért szeretném nem szem elől veszíteni azt, hogy számomra már az egy óriási teljesítmény, hogy végülis ez életem első nagy versenye, első válogatott versenye és magyar színekben. Úgyhogy én elsősorban csak jól szeretném érezni magam a versenyen és igazán átélni a környezetet, a magyar válogatottal ott lenni. És nyilván jól teljesíteni, de szerintem azzal nem lesz gond, mert nagyon szeretek versenyezni, és úgy gondolom, sikerül mindig kihozni a maximumot magamból a versenyeken."

Fángli Henrietta hangsúlyozta, hogy az új magyar csúcsa közel két másodperccel jobb annál az időnél, amelyre tavaly képest volt, ehhez képest az olimpiai szint további héttizedes javulást jelentene, ami 100 méteren kifejezetten soknak számít. - "De ahogy korábban mondtam, nem lehetetlen és nem zárom ki az esélyét. Nyilván ez lesz a cél."

Az interjú során a tehetséges úszó beszélt többek között arról, hogy erdélyiként mindig csodálta a magyar úszást és célja volt, hogy Magyarországot képviselhesse majd. Az országos bajnokság pedig éppen ezért hatalmas élmény volt a számára, ahogy az is, hogy bekerült az magyar Eb-csapatba. A győri klubról elmondta, hogy a közeg nagyon hasonló az egyetemi csapatáéhoz, ami neki rengeteget segít abban, hogy jól tudjon teljesíteni. Megjegyezte azt is, hogy Győrben sokat segítettek neki abban, hogy figyeljen a részletekre, olyan apróságokra, amelyek fontosak lehetnek, ugyanakkor ne gondolkodjon túl dolgokat, amire pedig hajlamos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!