Utánpótláskorú kerékpárosok támogatására hoz létre alapítványt az MKSZ

Sport, 2021.05.13

Utánpótláskorúak versenyeztetésének támogatására hoz létre alapítványt a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ).

Az MKSZ csütörtöki siófoki sajtótájékoztatóján - amelyet a Tour de Hongrie második szakasza előtt tartottak - Princzinger Péter, a szövetség elnöke elmondta: a magyar kerékpársport fejlődési pályára állt az elmúlt években, egyre több szakágban vannak nemzetközi eredmények, a sportág egészséges, erőtől duzzad.

"Ma már nem lehet statisztikai véletlennek nevezni az elért eredményeket" - fogalmazott, legfrissebb kiemelkedő eredményként megemlítve, hogy Valter Attila a legjobb 25 év alatti versenyzőnek járó fehér trikót viseli a Giro d'Italián, és negyedik helyen áll összetettben.

Hozzáfűzte: a kiemelkedő eredmények ellenére nem dőlnek hátra, hanem a jövő eredményessége érdekében az utánpótlásversenyzőkre is kiemeltebben figyelnek.

"Arra, hogy a következő négy-öt évben honnan kerülnek ki a Valter Attilák, Vas Kata Blankák, Karl Ádámok" - tete hozzá. Jelezte, a már meglévő programok mellett a következő lépés az utánpótláskorú sportolók versenyeztetése szakágtól függetlenül.

A szövetség egymillió forint vagyoni hozzájárulással létrehoz egy alapítványt erre a célra, az ide érkező támogatásokat pedig egységes felosztási pontrendszer alapján juttatják műhelytámogatásként utánpótlásnevelő kluboknak, egy háromfős kuratórium és az MKSZ elbírálása alapján.

A cél, hogy a fiatalok versenyrutint szerezve minőségi kerékpárosokká válhassanak, ehhez kap plusz hozzájárulást a 8-15 esztendős korosztály. A Magyar Kerékpáros Utánpótlásért Alapítványba érkező összegek felhasználásáról minden november-decemberben döntenek majd a következő esztendőt illetően.

Dér Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint fontos, hogy személyre szabottan tudják támogatni a fiatalokat, ami elősegíti a tudatosabb felkészülést, sportolást.

"Igyekszünk őket nemzetközi szinten versenyeztetni, hiszen fontos, hogy már most azokban a közegekben mérettessék meg magukat, ahová el szeretnének jutni a jövőben." - közölte.

A Tour de Hongrie-n szereplő magyar válogatott kiemelt embere, Karl Ádám úgy fogalmazott: a hazai kerékpársport nagy fejlődésben van strukturális és eredményszinten is. Megemlítette a Tour de l'Avenirt is, a fiatalok Tour de France-án két éve volt lehetőségük részt venni a magyar válogatottal, ami nagyon sokat jelentett a jövőjük szempontjából.

"A Tour de Hongrie külső szemmel nagyon motiváló gyermekként, én pedig büszke vagyok, hogy itt lehetek, és a magyar válogatottban fehér trikót viselhetek a magyar körverseny mai szakaszán" - nyilatkozott Karl Ádám.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!