Varga Ádám: az ezer egyes lesz mindenek fölött

Sport, 2023.12.21

Varga Ádám Európa-bajnok, valamint olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kajakos a K1 1000 méterre helyezi majd a hangsúlyt 2024-ben, de párosban is szeretne rajthoz állni a hazai válogatókon.

A KSI 24 éves sportolója az idén megszerezte első felnőtt Európa-bajnoki címét, majd a világbajnoki dobogóra is felállhatott a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu vb-n. Ezzel az eredménysorral pedig elmondása szerint saját magát is meglepte.

"Az egész év nagyon jól sikerült, sokkal jobban, mint vártam" - idézi a hazai szövetség honlapja Varga Ádámot, aki azt is hozzátette, hogy az Európa Játékokon jó formában érezte magát, de azt az előnyt, melyet a korábbi versenyeken végig meg tudott tartani, "azt a vb-n behozták rajtam". Az elsődleges cél azonban a kvótaszerzés volt, emiatt pedig a döntőbe jutást követően már egyáltalán nem aggódott, mivel a mezőnyt ismerve szinte biztos volt benne, hogy megszerzi az indulási jogot.

"Az ezer egyes lesz mindenek fölött, de emellett szeretnék majd párosban is indulni a válogatókon" - hangsúlyozta, majd kiemelte, meg kell találnia az arany középutat, mivel ha sokat megy párosban, akkor nehezebb lesz "átkapcsolnia" egyesre.

Varga a világbajnokságot követő párizsi előolimpián is részt vett, ahol a tokiói játékokhoz hasonlóan Kopasz Bálint mögött lett ezüstérmes. A körülményekkel kapcsolatban elmondta, hogy a hajótárolás és még egy-két dolog egyelőre nem volt jól kialakítva, a pálya pedig hosszúnak tűnt, mert nem volt a háttérben épület, amihez lehetett volna viszonyítani. A helyszínen szerzett élményeken túl még nem gondol a jövő évi olimpiára, mert - mint mondta - addig még nagyon sok ideje van, ráadásul ez plusz stresszt jelentene a számára.

"Nagyon jól sikerült az idei év, és visszamenőleg néhány évre is jól látszik, hogy szépen lépkedek előre. Ha az edzéseken mindent megteszek, élesben is jól tudok majd teljesíteni" - jegyezte meg Varga, aki az élsport mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fizika szakos hallgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!