Vb-2014 - Francia gólhenger, közel a továbbjutás

Sport, 2014.06.20

Nagyon közel került a nyolcaddöntőbe jutáshoz a francia válogatott, amely fölényes győzelmet aratott a svájci csapat felett pénteken a brazíliai labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második fordulós mérkőzésén.

Olivier Giroud vezetést jelentő fejese a franciák 100. világbajnoki gólja volt. Később még Blaise Matuidi és Mathieu Valbuena talált a kapuba, közben pedig egy 11-es ki is maradt. A második félidőben Karim Benzema és Moussa Sissoko volt eredményes. A svájciak szépítő gólját Blerim Dzemaili szerezte, majd még Granit Xhaka is betalált.

Ugyanebben a csoportban Honduras és Ecuador éjfélkor csap össze Curitibában. Amennyiben az a találkozó döntetlennel zárul, a franciák már biztosan nyolcaddöntősök lesznek.


E csoport, 2. forduló:
Franciaország-Svájc 5-2 (3-0)
--------------------------------
Salvador, Fonte Nova Aréna, 50 ezer néző, v.: Björn Kuipers (holland)

gólszerzők: Giroud (17.), Matuidi (18.), Valbuena (40.), Benzema (67.), Sissoko (73.), illetve Dzemaili (81.), Xhaka (87.)

sárga lap: Cabaye (88.)



Franciaország:

--------------
Hugo Lloris - Mathieu Debuchy, Raphael Varane, Mamadou Sakho (Laurent Koscielny, 66.), Patrice Evra - Moussa Sissoko, Yohan Cabaye, Blaise Matuidi - Mathieu Valbuena (Antoine Greizmann, 82.), Olivier Giroud (Paul Pogba, 63.), Karim Benzema


Svájc:

------
Diego Benaglio - Stephan Lichtsteiner, Johan Djourou, Steve von Bergen (Philippe Senderos, 9.), Ricardo Rodriguez - Valon Behrami (Blerim Dzemaili, a szünetben), Gökhan Inler - Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri, Admir Mehmedi - Haris Seferovic (Josip Drmic, 69.)



I. félidő:

----------

17. perc: Valbuena ívelt be szögletet jobbról, Giroud magasra ugorva 11 méterről a kapu bal felső sarkába fejelt (1-0).

18. perc: Benzema csípte el a labdát a svájci térfél közepén, remekül ugratta ki a balján érkező Matuidit, aki kissé kisodródva a jobb alsó sarokba lőtt (2-0).

32. perc: Djourou kísérte a labdát vezető Benzemát, majd az alapvonal előtt egy méterrel buktatta. A megítélt 11-est Benzema végezte el, jobbra tartó labdáját azonban Benaglio kiütötte, az ismétlő Cabaye pedig a felső lécre lőtt.

40. perc: svájci szöglet után Varane indította a bal oldalon sprintelő Giroud-t, aki pontosan adott középre, a túloldalon érkező Valbuena pedig közelről a léc alá passzolt (3-0).




II. félidő:

-----------

67. perc: Pogba külsővel tekert a védők közül kilépő Benzema elé, aki jobbról, éles szögből, a kapus lába között betalált (4-0).

73. perc: Benzema hozta helyzetbe Sissokót, aki jobbról kilőtte a hosszú sarkot (5-0).

81. perc: Dzemaili szabadrúgásból szépített (5-1).

87. perc: Inler nagyszerűen emelt Xhaka elé, a svájci támadó pedig ballal, kapásból lőtt gólt (5-2).


Francia helyzettel és svájci cserével kezdődött a mérkőzés: előbb Benzema veszélyeztetett távolról, majd von Bergen hagyta el vérző arccal a pályát, miután a labdáért forduló Giroud fejbe rúgta. A franciák igyekeztek támadni, s ennek meg is lett az eredménye: negyedóra elteltével egy percen belül kétszer is betaláltak. A folytatásban akadt egy svájci gólszerzési lehetőség is, de kimaradt, a franciák pedig büntetőből tovább növelhették volna előnyüket, ám ők sem tudtak élni a nagy eséllyel. A svájciak újabb lehetősége, illetve szöglete utáni kontrából megszületett a harmadik francia gól, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. A mozgalmas első félidőben a franciák szinte minden támadásukból veszélyt teremtettek, a svájciak pedig nem tudták feldolgozni, hogy egy percen belül komoly hátrányba kerültek.

A második félidőben sokkal aktívabban kezdett a hátrányban lévő csapat, megpróbált nyomást gyakorolni ellenfele kapujára, a némileg visszahúzódó franciák ellentámadásai azonban továbbra is veszélyesek maradtak. A svájciak többször is egészen közel álltak a szépítéshez, a franciák viszont éltek is az újabb lehetőségeikkel. Ötgólos vezetésük után azonban a svájciaknak kétszer is összejött, ami addig sehogy sem, ezzel sikerült kozmetikázniuk az eredményt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!