Vb-2022 - Brüsszelben tizenegy embert tartóztattak le a vasárnapi zavargások során

Sport, 2022.11.28

A marokkói labdarúgó-válogatott Belgiummal szembeni vasárnapi világbajnoki győzelmét követően Brüsszel központjában kitört zavargások során a hatóságok tizenegy embert tartóztattak le, akik "jelentős károkat okoztak a köz- és magántulajdonban" - írta a The BrusselsTimes hírportál hétfőn a hatóságok közlései alapján.

A beszámolók szerint a fővárosi mentőszolgálat számos járműve és egy tűzoltósági gépkocsi megrongálódott.

A rendbontók három újságírót is bántalmaztak. A sértettek az egyik üzlethelyiségben kerestek menedéket, a tudósítást nem tudták folytatni a zavargásokról, mert felszerelésüket tönkretették és ellopták. A flamand VRT műsorszolgáltató egyik járművét is megtámadták. A belgiumi francia nyelvű és flamand nyelvű újságírói szövetségek elítélték az újságírók elleni támadásokat.

A flamand kormány igazságügyi minisztere, a konzervatív Új Flamand Szövetség nevű párt politikusa, a kurd származású Zuhal Demir Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy az incidenst "egy olyan csoport idézte elő, amely érinthetetlennek érzi magát, és hangsúlyozni akarja, hogy az utca az övék".

A migrációellenes álláspontot képviselő flamand párt, a Flamand Érdek elnöke, Tom Van Grieken úgy nyilatkozott, hogy "Belgiumban probléma van a marokkóiakkal". A radikális jobboldali párt vezetője szerint a rendzavarók "vendégek, akik gyűlölik a vendéglátóikat".

A hollandiai Rotterdamban is rohamrendőröknek kellett beavatkozniuk vasárnap, mivel Marokkó Belgium felett aratott győzelme után ott is zavargások kezdődtek. Az NlTimes hírportál tudósítása szerint egy körülbelül ötszáz fős csoport randalírozott a város központjában, a hatóságok öt embert tartóztattak le. Dilan Yesilgöz-Zegerius igazságügyi miniszter elítélte a zavargásokat: "Szégyelljék magukat a rendbontók, a felelősöket el kell számoltatni aljas bűnös viselkedésük miatt" - írta Twitter-üzenetében.

A rotterdami erőszakos események során két rendőr megsebesült. "Az egyikük halláskárosodást, a másikuk fejsérülést szenvedett" - nyilatkozott a rendőrségi szóvivő. A kárfelmérés még tart, a rotterdami rendőrség nem zárta ki a további letartóztatásokat sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!