Vb-2022 - EP: a FIFA súlyos kárt okozott a labdarúgás nemzetközi megítélésének és hitelének

Sport, 2022.11.24

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) súlyos kárt okozott a labdarúgás nemzetközi megítélésének és hitelének, mert Katar úgy nyerte el a labdarúgó világbajnokság rendezési jogát, hogy hiteles források szerint többeket megvesztegettek a szövetségben, ahol elharapódzott, rendszerszintű és mélyen gyökerező a korrupció - állapította meg az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén elfogadott állásfoglalás.

Az állásfoglalást megszavazó uniós parlamenti képviselők felháborítónak tartják, hogy a világbajnokság infrastrukturális kereteinek kialakítása során, több ezer elsősorban a katari építőiparban dolgozó vendégmunkás vesztette életét vagy sérült meg. A képviselők egyben arra is felszólították a FIFA-t hogy vállaljon részt az elhunyt munkások családjainak nyújtandó kárpótlásból.

Az állásfoglalás üdvözölte, hogy a katari kormány a munkavállalói biztosítási alapon keresztül 320 millió amerikai dollárt térített vissza a bérekkel kapcsolatos visszaélések áldozatai számára - akiknek nagy része külföldi, mert a becslések szerint a több mint két millió külföldi munkavállaló Katar teljes munkaerejének 94 százalékát teszi ki. A képviselők azonban sajnálatosnak tartják, hogy munkavállalók milliói és családjaik továbbra is ki vannak zárva a visszatérítésből, és azt kérik, hogy az alapot terjesszék ki úgy, hogy az a világbajnoksághoz kapcsolódó munkálatok kezdete óta ott dolgozó összes munkavállalóra kiterjedjen, magában foglalva valamennyi halálesetet és a munkavállalók emberi jogaival kapcsolatos egyéb visszaéléseket.

Az EP által elfogadott jelentés elítélte továbbá azt, hogy a katari jogszabályok értelmében az LMBTI-közösséghez tartozó embereket vádemelés vagy tárgyalás nélkül hat hónapig ideiglenesen fogva lehet tartani. Az állásfoglalás emellett felszólítja Dohát, hogy erősítse meg a nemek közötti egyenlőséget, fokozza a nők jelenlétét a munkaerőpiacon.

Az uniós parlament felszólította a nagy nemzeti labdarúgó szövetséggel rendelkező uniós tagállamokat - elsősorban Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot - hogy gyakoroljanak nyomást az Európai Labdarúgó Szövetségre (UEFA) és a FIFA-ra, hogy alapvető reformokat hajtsanak végre. Az állásfoglalás szerint a reformok között szerepelnie kellene a világbajnokságok szervezési jogának odaítélésére vonatkozó demokratikus és átlátható eljárások bevezetésének, valamint az emberi jogi kritériumok szigorú végrehajtásának a fogadó országokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!