Vb-2022 - Hollandia az első negyeddöntős

Sport, 2022.12.03

(MTI/Reuters) - A holland válogatott érvényesítette a papírformát, 3-1-re legyőzte szombaton az amerikai csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében, ezzel elsőként jutott a legjobb nyolc közé.

A két válogatott korábban tétmérkőzésen még nem játszott egymással, az öt eddigi barátságos meccsből négyet a hollandok, egyet az amerikaiak nyertek.

A hollandok - 1974, 1978, 1994, 1998, 2010 és 2014 után - hetedszer jutottak vb-n negyeddöntőbe, és Katarban az argentin-ausztrál párharc győztesével csapnak majd össze pénteken az elődöntőért.



Eredmény, nyolcaddöntő:
Hollandia-Egyesült Államok 3-1 (2-0)
--------------------------------------
al-Rajjan (Halifa Stadion), 44 846 néző, v.: Wilton Sampaio (brazil)

gólszerzők: Depay (10.), Blind (45+1.), Dumfries (81.), illetve Wright (76.)

sárga lap: Koopmeiners (60.), De Jong (87.)



Hollandia:

----------
Andries Noppert - Jurriën Timber, Virgil Van Dijk, Nathan Ake (Matthijs de Ligt, 93.) - Denzel Dumfries, Marten De Roon (Steven Bergwijn, a szünetben), Frenkie De Jong, Daley Blind - Davy Klaassen (Teun Koopmeiners, a szünetben) - Cody Gakpo (Wout Weghorst, 93.), Memphis Depay (Xavi Simons, 83.)


Egyesült Államok:

-----------------
Matt Turner - Sergino Dest (DeAndre Yedlin, 75.), Walker Zimmerman, Tim Ream, Antonee Robinson (Jordan Morris, 92.) - Tyler Adams - Weston McKennie (Haji Wright, 67.), Yumus Musah - Timothy Weah (Brenden Aaronson, 67.), Jesus Ferreira (Giovanni Reyna, a szünetben), Christian Pulisic


I. félidő:

----------

10. perc: Gakpo kapta a labdát a pálya közepén, a jobb oldalon felfutó Dumfrieshoz passzolt, aki laposan adott középre, a második hullámban érkező Depay pedig 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (1-0).

45+1.: az alapvonal közelében a jobb oldalon passzolgattak a hollandok, Dumfries a 16-oson belülre vezette a labdát, megint a második hullámra figyelt és a balról középre belépő Blindet "találta meg", aki a 11-es pontról lőtt a kapu jobb oldalába (2-0).


II. félidő:

-----------

76. perc: jobb oldali amerikai szöglet után nem tudtak felszabadítani a hollandok, Pulisic a hozzá visszakerült labdát középre passzolta, Wright túlfutott rajta, de a jobb lábfején úgy pattant fel, hogy a hosszú sarokban kötött ki (2-1).

81. perc: Blind ívelte át balról a labdát, a hosszú oldalon, védő nélkül érkező Dumfries az ötösről ballal a kapu jobb oldalába passzolt (3-1).



Támadólag lépett fel az amerikai válogatott, melyben Pulisic - aki az irániak elleni, keddi csoportmérkőzésen szerzett kismedencei zúzódásából felépült annyira, hogy pályára léphetett - már a harmadik percben nagy helyzetbe került: egyedült állt Nopperttel szemben, de kihagyta a gólszerzési lehetőséget. A hollandok viszont éltek az első komoly esélyükkel, egy mesterien felépített, húsz passzból álló támadást zárt le pontosan Depay.

Vezetése birtokában az európai csapat átengedte a területet az amerikaiaknak, akik agilisan futballoztak, de nem tudtak több veszélyt teremteni ellenfelük kapuja előtt. A holland védelem a mérkőzés eleji megingása után stabilan működött, a szórványos ellentámadások pedig esélyt jelentettek az előny növelésére. A félidő vége felé nyomást helyeztek a holland kapura az amerikaiak, távoli, pontos lövésük is akadt, a pihenő előtt mégis nőtt a hátrányuk, a hollandok az elsőhöz hasonló gólt szereztek a ráadásban.

A második félidőre a holland válogatott kettő, az amerikai egy helyen változott, a tempó viszont maradt, amilyen az első játékrészben volt. Élénk iramban futballoztak a csapatok, negyedóra elteltével "megszűnt" a középpálya, ebben a szakaszban mindkét fél gyorsan átjutott a túloldalra és többször veszélyeztette ellenfele kapuját. Fél óra elteltével a felelőtlenül hazapasszoló Depay lövetett majdnem gólt Wrighttal, de a cserecsatár hibázott. Pár perccel később viszont nagy szerencséje volt, Pulisic középre adásánál az ő lábfejéről pattant meg a labda úgy, hogy összejött az amerikai szépítés.

Nem sokáig örülhettek azonban a tengerentúliak, mert csakhamar visszaállt a kétgólos különbség, a második holland gól főszereplői hozták össze a harmadikat is, de fordított szereposztásban.

Végig nagy ambícióval játszottak az amerikaiak, de a helyzeteiket rutinosabban kihasználó hollandok megérdemelt győzelmet arattak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!