Vb-2022 - Katarnak egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt

Sport, 2022.11.21

A házigazda Katar válogatottja egyetlen kaput eltaláló lövés nélkül fejezte be Ecuador csapatával vívott mérkőzését a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi nyitányán, ilyesmi a vendéglátók összes összecsapását tekintve másodszor esett meg a vb-történelemben - írta a dél-amerikai együttes 2-0-s sikerét hozó találkozót értékelve a futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

Hasonló eset első ízben 1994-ben akadt, akkor az Egyesült Államok játékosai voltak képtelenek kaput eltaláló lövést produkálni Brazíliával szemben, a nyolcaddöntőben. A katari-ecuadori meccsen az együttesen 11 lövési kísérletből a hazaiak ötöt, a vendégek hatot vállaltak, ennél kevesebb próbálkozás 1966 óta egyetlen vb-meccsen sem volt.

Katar futballtörténelmet írt azzal, hogy az első olyan rendező ország lett a világbajnokságok történetében, amelynek válogatottja elvesztette a nyitómérkőzését. A korábbi 22 vendéglátó csapatai 16-szor győztek, és hat találkozó végződött döntetlennel - írta az IFFHS.

Először esett meg az is, hogy a vb első gólja büntetőből született. Szerzője, a csapatkapitány Enner Valencia a nyitótalálatokat elérő játékosok legidősebbike lett, miután 33 évesen és 16 naposan értékesítette az ecuadoriak tizenegyesét. Az eddigi korelnök Alessandro Altobelli volt, aki 1986-ban 30 évesen és 184 naposan lőtt gólt Bulgáriának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!