Vívó Eb - Két magyar a nyolcaddöntőig jutott férfi tőrben

Sport, 2024.06.18

Szemes Gergő és Mihályi Andor a főtáblán két-két mérkőzést nyerve a legjobb 16-ig jutott a férfi tőrözők egyéni versenyében kedden, a bázeli vívó Európa-bajnokság nyitónapján.

A csoportszakaszban az olimpiai résztvevő Dósa Dániel öt győzelmet aratott, Szemes Gergő négy sikeres és egy vesztett asszóval zárta ezt a kört, míg Mihályi Andor és Németh András 2/3-mal végzett.

Utóbbi a 64-es főtábla első körében vereséget szenvedett, míg Szemes és Mihályi győzött, Dósának pedig ekkor még - a csoportban mutatott lehengerlő vívásának köszönhetően - nem kellett pástra lépnie.

Ezt követően Szemes a várakozásnak megfelelően magabiztosan nyert ciprusi rivális ellen, Mihályi viszont meglepetésre simán legyőzte a világranglistán 16. helyezett Dósát.

"Nagyon furcsa volt ez a mai nap. Nagyon jól kezdtem, a csoportkör után hármasként voltam rangsorolva. Mivel most már kiemelt vagyok a világkupákon, gyakorlatilag ez az egyetlen verseny, ahol csoportkört kell vívnom. Kicsit tartottam is tőle, de végig nagyon fegyelmezett, koncentrált voltam, és jól is ment a vívás, pont ezért volt egy nagy pofon, hogy aztán a főtáblán már az első asszóban kikaptam" - mondta az M4 Sport helyszíni stábjának Dósa. Kitért arra is, hogy az olimpiai kvalifikációs időszakban csak egy versenyen hibázott nagyobbat.

"Ez egy nagyon konzisztens teljesítmény volt, ami miatt büszke is vagyok magamra. Ezt a szintet nem lehet fenntartani, garantált volt, hogy egy picit vissza fog esni a teljesítményem" - vélekedett. - Nem gondolom, hogy olyan nagy probléma, hogy most kikaptam, abszolút az olimpiára koncentrálok. Nagyon remélem, hogy az olimpia után majd azt mondom, hogy az Eb nem ment, de cserébe meg ez nagyon jól ment."

A következő kör már a végállomás volt a két versenyben maradt magyarnak is: Szemes olasz, Mihályi lengyel tőrözőtől kapott ki.

Ebben a szakágban 71 vívó indult.Eredmények, férfi tőr:

-----------------------

a 64 között:
Szemes Gergő-Danyil Hoida (ukrán) 15-7
Mihályi Andor-Tobias Reichetzer (osztrák) 15-11
Raz Goren (izraeli)-Németh András 15-11

a 32 között:
Mihályi-Dósa Dániel 15-8
Szemes-Alex Tofalidesz (ciprusi) 15-7

a 16 között:
Guillaume Bianchi (olasz)-Szemes 15-4
Leszek Rajski (lengyel)-Mihályi 15-11
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!