Vívó Eb - Siklósi ezüst-, Andrásfi bronzérmes férfi párbajtőrben

Sport, 2024.06.20

Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert a férfi párbajtőrözők csütörtöki egyéni versenyében a bázeli vívó Európa-bajnokságon.

A főtáblára három magyar került fel, ők pedig a negyeddöntőig mindannyian lejutottak. Ott Andrásfi a világbajnoki címvédő, a világranglistán éllovas Koch Mátéval vívott, és 10-9-re győzött ráadástussal. A 2019-ben világbajnok 2021-ben olimpiai ezüstérmes, a nemzetközi rangsorban második Siklósi a svájci Alexis Bayard ellen nyert, majd az elődöntőben Andrásfival vívott a fináléért.

Az első két szakaszban szoros volt az állás, hol az egyik, hol a másik vívó vezetett. A harmadik három percben 7-7-nél Siklósi akciója volt pontos, de mindkét oldalra felkerült az eredményjelzőre a nyolcadik találat. Andrásfi ezt jelezte, vissza is vették tőle a pontot, Siklósi pedig megköszönte a gesztust. Innentől egyoldalúvá vált a küzdelem, mert Siklósi "felgyorsult", gyakorlatilag minden bejött neki, csuklóra talált, dobott szúrása és feltartó szúrása is pontos volt és a végéig hét találatnyira nőtt a különbség.

A döntőben a francia Luidgi Mideltonnal vívott. Az első perc passzívan telt el, majd a magyar párbajtőröző adta az első tust másfél percnél. Innentől a hosszú kezű, ruganyos francia fordított - az első szünet 1-2-nél következett -, majd elhúzott három tussal, de a második három perc végére Siklósi felzárkózott 6-5-re. A harmadik szakaszban megint nőtt a különbség, Siklósi azonban a rá jellemző módon nem adta fel, 6-11-ről is képes volt visszakapaszkodni, pedig egyre jobban szorította az idő, azaz rendre kockáztatnia kellett, ráadásul a dinamikus francia is taktikusan vívott. Tizenhat másodperccel a vége előtt 13-14 volt az állás, az egyenlítés azonban elmaradt, 13-15-tel zárult az asszó.

A döntő után az M4 Sport helyszíni stábjának azzal kezdte értékelését, hogy a kezdés nem volt jó, mert a csoportjában két ellenfelétől kikapott, utána viszont igyekezett felpörögni.

"Voltak szoros asszóim. A döntőben úgy éreztem, hogy a francia ellenfelemet megfogtam a végén és fel tudtam volna zárkózni. Volt egy-két hibám, amiket nem kellett volna azokban az utolsó másodpercekben elkövetnem, de azért fogok a következő harmincnyolc napban edzeni, hogy ez az olimpián ne történjen meg."

Az Eb "hasznát" illetően úgy fogalmazott, hogy felmérhetett másokat, vívhatott olyanokkal, akik az olimpián is ott lesznek.

"Meg tudtam verni a legtöbbjüket, a franciát kivéve, de rá is ráéreztem a vége felé" - tette hozzá.

Andrásfi Tibor szerint a következetes munka eredménye az éremszerzés.

"Bennem volt már egész szezonban, sőt az utóbbi években is, hogy kijöjjön egy szép eredmény" - vélekedett, majd elárulta: otthon barátnőjével és anyukájával arról beszélt, hogy két érmet szeretne nyerni, és "ennek a fele már meg is van".

A Koch Máté elleni mérkőzésével kapcsolatban azt emelte ki, hogy rövid időn belül harmadszor találkoztak, egy-egy volt az állás, de ellene összességében nem igazán jó a mérlege, így örül, hogy egy ilyen kiélezett szituációban, éremért zajló asszóban meg tudta verni.

Koch Máté úgy összegzett, hogy tanulságos napon van túl.

"Nagyon nehezen kezdődött, nehezen jöttem bele, amikor eljutottam a nyolcba, azt nagy sikeréként könyveltem el, mert Eb-n ez korábban még nem sikerült" - mondta, majd úgy folytatta, hogy az olimpia közeledtével jó visszajelzés volt, hogy ilyen közel állt az éremszerzéshez.

Andrásfi és Siklósi a magyar küldöttség első érmeit szerezte a svájci Eb-n.Eredmények, férfi párbajtőr:

a 64 között:
Siklósi Gergely-Flavio Giannotte (luxemburgi) 15-11
Koch Máté-Gabriele Cimini (olasz) 10-6
Andrásfi Tibor-Miguel Frazao (portugál) 15-12

a 32 között:
Siklósi-Markus Salm (észt) 13-12
Koch-Maciej Bielec (lengyel) 15-11
Andrásfi-Yonatan Cohen (izraeli) 15-8

a 16 között:
Siklósi-Juan Pedro Romero (spanyol) 15-13
Koch-Alon Sarid (izraeli) 15-10
Andrásfi-Josef Mahringer (osztrák) 15-12

negyeddöntő:
Siklósi-Alexis Bayard (svájci) 15-11
Andrásfi-Koch 10-9

elődöntő:
Luidgi Midelton (francia)-Ian Hauri (svájci) 15-7
Siklósi-Andrásfi 15-8

döntő:
Midelton-Siklósi 15-13

A végeredmény: 1. Luidgi Midelton, 2. Siklósi Gergely, 3. Ian Hauri és Andrásfi Tibor, ... 5., Koch Máté, ... 82. Nagy Dávid
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!