Vívó vk - Dósa Dániel bronzérmes Kairóban, közelebb került a párizsi kvóta megszerzéséhez

Sport, 2024.02.24

Dósa Dániel bronzérmet nyert a férfi tőrözők kairói világkupa-versenyén, ezzel nagy lépést tett az olimpiai kvalifikáció felé. Ugyancsak közelebb került a párizsi részvételhez a női versenyben ezúttal a legjobb 32-ig jutó Pásztor Flóra.

A magyar vívó a főtáblán 15-12-re verte az amerikai Marcello Olivarest, 15-11-re a francia Alexandre Edirit - aki előzőleg Németh Andráson jutott túl -, majd 15-12-re a 2016-os riói olimpián második, a 2019-es budapesti vb-n csapatban aranyérmes amerikai Alexander Massialast. A negyeddöntőben újabb bravúrt hajtott végre, már 13-9-re is vezetett Alessio Foconi ellen, a 2018-as év olasz világbajnoka azonban fordított, de Dósa jól bírta az éles helyzetet, egyenlített, majd a döntő tust is beadta. Az elődöntőben megint olasz tőröző várt rá, a vb-címvédő Tommaso Marinivel viszont már nem bírt, 15-5-re kikapott.

Férfi tőrben a csapatkvalifikációra már nincs esély, egyéniben pedig egy kvóta megszerzésére van lehetőség. Ebben a tekintetben Dósa a cseh Alexander Choupenichhel és a spanyol Carlos Llavadorral küzd az európai két hely egyikéért. Közöttük pár pontnyi volt a különbség az egyiptomi versenyt megelőzően, a spanyol Dósa előtt, a cseh a magyar vívó mögött állt. Egyiptomban viszont Llavador csak a legjobb 16-ig jutott, Choupenich pedig a negyeddöntőben búcsúzott. A hazai szövetség Facebook-oldalának közlése szerint ezzel a magyar vívó közel került a kvóta megszerzéséhez.

A nőknél kicsit más a helyzet, itt az első európai hely mindenképpen német vagy lengyel vívóé lesz attól függően, hogy melyik nemzet szerez a csapatával kvótát. A második helyért Pásztor Flóra van kedvező helyzetben, az őt kis különbséggel követő brit Carolina Stutchbury a közvetlen vetélytársa. Kairóban a magyar tőröző a legjobb 32-ben esett ki, a brit viszont már az első fordulóban kikapott.

A kvalifikáció a férfiaknak és a nőknek is március közepén zárul a washingtoni Grand Prix-vel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!