Vívó-vk - Tokiói kvótáért harcol a férfi párbajtőrcsapat Kazanyban - ELŐZETES

Sport, 2021.03.17

A kardozók budapesti viadala után a párbajtőrözők utolsó olimpiai kvalifikációs világkupáját rendezik a hét végén, illetve a jövő hét elején Kazanyban, ahol eldől, hogy a magyar férfiválogatott indulhat-e Tokióban.

Tatárföld fővárosában férfi és női egyéni, illetve csapatversenyre kerül sor. Magyar szempontból a férfiak csapatküzdelme emelkedik ki, mivel ebben még van esély a kvótaszerzésre, és ha ez összejönne, egyéniben is a maximális helyek állnának rendelkezésre, azaz három párbajtőröző léphetne pástra a nyári játékokon. A női csapat már nem kerülhet be az ötkarikás mezőnybe, és egyéniben sem áll senki kedvező pozícióban, így ebben a szakágban az április végi, madridi, európai pótkvalifikációs versenyen lesz lehetősége az elnökség által kijelölt vívónak harcba szállni a kvótáért, ami a győzelemért jár. Ezen a viadalon csak olyan nemzetek egy-egy képviselője vehet részt, amelyek addig nem jutottak kvalifikációhoz a fegyvernemben.

A magyar szövetség előzetese szerint Nagy Kinga betegség miatt nem utazhatott el a többiekkel, így Szász-Kovács Emese, Kun Anna, Muhari Eszter, Büki Lili és Kardos Edina indul a világkupán.

A férfiak helyzete más, és a szakág képviselői úgy is készültek, hogy a csapatkvalifikációt jelölték meg elsődleges célként, ugyanakkor ennek eléréséhez nagy bravúr kell. A jelenlegi állás szerint Franciaország és Olaszország biztosan, Svájc, Ukrajna, valamint a Koreai Köztársaság pedig jó eséllyel indul majd az olimpián. Ha az első négy, automatikus kvalifikációt jelentő sorrendje ez marad, az előny lenne a jelenleg hatodik magyaroknak abból a szempontból, hogy jobb az esély a szintén repülőjegyet érő további legjobb európai pozíció megszerzésére. Ehhez annyit kellene tenni, hogy a kis különbséggel hetedik oroszokat nem szabad előzni hagyni. Ha viszont a koreaiak az ukránok elé kerülnek, akkor az oroszok mellett utóbbiakat is meg kellene előzni, márpedig ők jelenleg komoly előnyben vannak a magyarokkal szemben.

Arra is van még esély, hogy afrikai ország nem szerez kvalifikációs helyet, a most 14. Egyiptom végül nem lesz 16-ban, és így még egy tokiói hely felszabadulhat.

Amennyiben végül nem jönne össze a csapatkvóta, a 2019-ben egyéni világbajnok Siklósi Gergelynek van jó esélye egyedüliként a tokiói részvételre.

"A várakozás és az izgalom jellemezte az elmúlt időszakunkat. Nem nevezném nyomásnak, vagy ránk nehezedő tehernek azt, ami előttünk áll. Minél jobban szeretnénk lezárni ezt, a járvány miatt rendkívül hosszúra húzódó kvalifikációs időszakot, és ennek érdekében, úgy érzem, mindent megtettünk. - idézte a hunfencing.hu oldal Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedzőt. - Pozitív hír, hogy mindenkinek negatív a PCR tesztje, készen állunk az indulásra, apróbb gondok, persze, akadnak, de alapvetően mindenki egészséges. A nevezések alapján nagyon nagy mezőny gyűlik össze Kazanyban, és hatalmas csaták várhatóak. Egy év után mindenki bizonyítani akar, ráadásul sokaknak a tét is óriási."

A vk-n pénteken és szombaton rendezik az egyéni selejtezőket, vasárnap lesznek mindkét nemben a 64-es tábla asszói, majd hétfőn a férfi és női csapatverseny kezdődik el és tart a negyeddöntőig, kedden pedig a nyolcas táblákon rendeznek mérkőzéseket.

Az MVSZ kiemeli, hogy a férfiak csapatversenyében a nyolcaddöntőben a magyarok az oroszokkal vagy a kínaiakkal találkoznak, és a győzelem elengedhetetlen, mert vereség esetén nincs kvóta.

"Tulajdonképpen teljesen mindegy, elvégre győzelmi kényszerben vagyunk - reagált a vezetőedző arra a kérdésre, hogy melyik ellenfélnek örülne jobban. - Talán abból a szempontból jobb lenne az oroszokkal vívni, hogy ha nyerünk, akkor ők bizonyosan elszálltak, mindenképpen előttük végzünk a rangsorban. Így csak ötszáz különböző variáció maradna. Ha Kínát verjük, és a másik ágon győznek az oroszok, akkor marad az ezerötszáz fajta matek... Létezik olyan variáció is, hogy megnyerjük a versenyt, mégsem kvalifikálunk. De van olyan is, hogy az 5-8. hely valamelyikén végzünk, és kijutunk. Egy biztos, nekünk nem számolgatni, hanem nyerni kell. Esélyünk pedig csak azt követően van, ha nyolcba jutunk, akár Oroszországon, akár Kínán keresztül."

A férfi válogatott hat fővel kelt útra, Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Koch Máté, Nagy Dávid, Rédli András és Siklósi Gergely lép pástra Kazanyban - írja a hunfencing.hu.

"Azzal szeretném kezdeni, hogy mind a hatan megérdemelnék a csapattagságot, ám csupán négy emberből állhat a válogatott. Azért tartottam fontosnak már most kijelölni a kvartettet, mert ezúttal csak a csapat a fontos, sem fizikai, sem mentális energia nem mehet el arra, hogy ezzel kapcsolatosan bizonytalanság legyen valakiben. A kiválasztott négy fiú számára kivételesen nem több az egyéni verseny egy szellemi és fizikai bemelegítésnél. Nagy bravúr kell, ezért végül a tavaly, Heidenheimben bravúros aranyérmet nyerő csapat mellett tettem le a voksomat, Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András és Siklósi Gergely küzd majd a kvótáért" - mondta Dancsházy-Nagy Tamás.

A magyar párbajtőrcsapat a 2019-es, budapesti világbajnokságon, a nyolcaddöntőben kulcsfontosságú összecsapáson kikapott az ukránoktól és végül a 11. helyen végezett. Nem tudott javítani a helyzetén novemberben sem, amikor ugyancsak alulmaradt az ukránokkal szemben, és kilencedik lett Bernben. A 2020-as évkezdet viszont nagyszerűen sikerült, Heidenheimben a válogatott győzött, ezzel megelőzte az oroszokat, a februári vk-n azonban nem erősítette tovább a pozícióját, mert a tizedik helyen végzett a vancouveri vk-n. A tavaly márciusra tervezett utolsó versenyt pedig a koronavírus-járvány miatt már nem tudták megrendezni Buenos Airesben, és annak a pótlására kerül most sor Oroszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!