Vizes Eb - A nyíltvízi úszók hozhatják az első magyar érmeket - ELŐZETES

Sport, 2024.06.11

Szerdán magyar szempontból is megkezdődik a Belgrádban zajló vizes Európa-bajnokság, a nyíltvízi úszóknál rögtön az olimpiai számban, azaz 10 kilométeren rendezik meg a versenyeket.

A férfiaknál a táv világbajnoki címvédője és olimpiai ezüstérmese, Rasovszky Kristóf mellett a felnőtt mezőnyben egyéniben az első dobogójára hajtó Betlehem Dávid, valamint Gálicz Péter ugrik majd vízbe. A nőknél ezen a távon az olimpiai induló Fábián Bettina mellett Szimcsák Mira és Olasz Anna lesz érdekelt.

"Természetesen nekem a tíz kilométer a legfontosabb így az olimpia évében, nagyon szeretnék a világbajnokság után itt is a dobogóra állni, ami egy jó eredmény lenne így Párizs előtt" - nyilatkozta a szövetségnek Rasovszky Kristóf, aki az év elején Dohában diadalmaskodott.

Betlehem elmondta: edzésből érkeztek a viadalra, és bár nyilvánvalóan az olimpia a legfontosabb, jó lesz még a játékok előtt versenyezni egyet, különösképpen úgy, hogy a nagy ellenfelek közül a franciák és az olaszok is erős csapattal érkeztek a kontinensviadalra.

Párja, az ugyancsak olimpiai induló Fábián Bettina megjegyezte, nagyjából úgy fogják fel ezt az Európa-bajnokságot, mint egy világkupa-fordulót, ennek megfelelően csak egy rövid könnyítés volt a kontinensviadal előtt.

Gellért Gábor szövetségi kapitány az MTI-nek azt mondta: ideálisak a körülmények, egy kajak-kenu pályán rendezik a versenyeket, így nincs nehéz dolguk a tájékozódásban az úszóknak, a víz pedig rendkívül kellemes.

Hozzátette, általában a nagyobb világversenyeket is megelőzi négy-öt héttel egy világkupa-forduló, így az olimpia szempontjából is jó helyen rendezik az Európa-bajnokságot.

A nőknél pályafutása utolsó világversenyére készül Olasz Anna, aki karrierje során csapatban és egyéniben is szerzett már ezüstérmeket világbajnokságokon és Európa-bajnokságon egyaránt. Az olimpiai 4. szegedi versenyző több mint 15 éve dolgozik együtt Gellért Gáborral, aki szerint tanítványa szeretné egy szép versenyzéssel, boldogan lezárni pályafutását.

A nők olimpia száma 9.00, a férfiaké 12.00 órakor kezdődik, mindkét versenyt élőben közvetíti az M4 Sport.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!