Vizes Eb - Jackl Vivien ezüst-, Jakabos Zsuzsanna bronzérmes 400 méter vegyesen

Sport, 2024.06.19

Jackl Vivien ezüst-, Jakabos Zsuzsanna bronzérmet nyert 400 méter vegyesen szerdán a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

A délelőtti előfutamok során a 15 éves Jackl - aki az áprilisi országos bajnokságon nagyszerű idővel (4:34.98 perc) ugrotta meg az olimpiai szintet - magasan a legjobb idővel végzett az élen, így pályafutása első felnőtt Európa-bajnoki döntőjének rögtön favoritként vágott neki.

A rekordot jelentő 11. Eb-jén szereplő, 35 esztendős Jakabos az előfutamban olyan időt úszott (4:41.31), amivel akár célba is vehette volna az ötkarikás szintet (4:38.53).

A fináléban pillangón az izraeli Anastasia Gorbenko másfél testhosszat vert a mezőnyre, háton azonban Jackl már 150 méternél megelőzte riválisát, és féltávnál két és fél méter volt az előnye. Mellen Gorbenko visszaelőzött, Jakabos pedig a harmadik helyen tempózott. A gyorsra Jackl négy méter hátránnyal fordult rá, a különbség pedig csak nőtt.

A két magyar így az ezüst- és bronzéremért harcolt egymással, Jackl végül 4:38.96 perccel második, Jakabos pedig 4:40.24-gyel harmadik lett.

"Az idő miatt egy picit szomorú vagyok, de az edzőm azt mondta, hogy a helyezéssel, az éremmel törődjek, hogy ezt ne engedjem ki a kezemből. A délelőtti úszás még egy kicsit azért bennem maradt" - nyilatkozta Jackl.

Jakabos elmondta, nem gondolta volna, hogy a délelőtti idejét felül tudja múlni, de egy tűnik, jó állapotban van, ez pedig fő száma, a 200 méter pillangó előtt nem rossz. Elárulta, a futam előtt fiatal honfitársa azt mondta neki: "csak legyen vége". "Én rászóltam, hogy ne gondolkodjon így, mert én ezt éreztem tíz évig."


Eredmények:

női 400 m vegyes, Európa-bajnok:

--------------------------------
Anastasia Gorbenko (Izrael) 4:36.05 perc
2. JACKL VIVIEN 4:38.96
3. JAKABOS ZSUZSANNA 4:40.24
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!