Vizes Eb - Szinte hibátlan magyar szereplés a pénteki előfutamokban

Sport, 2024.06.21

Csaknem hibátlanul szerepeltek a magyar úszók a belgrádi Európa-bajnokság pénteki előfutamaiban.

Női 50 méter gyorson elsőként Ábrahám Minna ugrott medencébe. A 18 éves versenyző csütörtök este 200 méter gyorson olimpiai szintes idővel ezüstérmet nyert, a pénteki sprintszámot pedig 25.89 másodperces egyéni csúcsától hat századdal elmaradva a 23. helyen fejezte.

"Nem sokat aludtam éjszaka, elég fáradt vagyok, de így is egész közel voltam az egyéni csúcsomhoz, ráadásul rendkívül szoros volt a mezőny" - nyilatkozta a vegyes zónában Ábrahám.

Az uszonyos úszásban többszörös világbajnok és Világjátékok-győztes, de már medencés olimpiai indulónak tekinthető Senánszky Petra - aki májusban a Mare Nostrum versenysorozat monacói állomásán országos csúccsal váltotta meg a repülőjegyét Párizsba - már az előfutamban bekerült 25 másodperc alá, 24.96-tal, összesítésben a második idővel készülhet a középdöntőre.

"A sok százméteres verseny sokat kivett belőlem, ezért nem is akartam százszázalékosan nyomni, de így is sikerült egy nagyon jó időt úszni. Boldog vagyok ezzel az eredménnyel" - értékelt a harmincéves Senánszky, aki a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként országos csúccsal nyert aranyérmet a szerb fővárosban.

Női 100 méter háton Komoróczy Lora ugyancsak megközelítette élete legjobbját (1.01.10), 1:01.77 perccel a hatodik helyen jutott tovább, míg Molnár Dóra 1:02.03-mal a kilencedik idővel készülhet a középdöntőre.

Férfi 200 méter pillangón három magyar is érdekelt volt, az olimpiai szintes Márton Richárd 1:56.44-gyel nyerte futamát, Holló Balázs nem sokkal elmaradva élete legjobbjától (1:56.92) a második, összesítésben nyolcadik lett, de harmadik magyarként búcsúzott. A szám címvédője, olimpiai bajnoka és világcsúcstartója, Milák Kristóf 1:55.71-gyel kezdett, ez a második helyre volt jó összesítésben.

"Nagyjából ilyen időt terveztem délelőttre, de nem egyszerűek a körülmények, ugyanis elképesztően meleg van a last call roomban. Délutánra szeretnék egy kicsit javítani, elsősorban a víz alatti munkámon" - mondta Márton, aki kisebb gyomorbántalmakkal vágott neki a versenynek.

Női 200 méter vegyesen Sebestyén Dalma képviselte a magyar színeket, a középdöntő gyakorlatilag garantált volt, mivel csak két előfutamot rendeztek: az olimpiai szintes magyar 2:14.82-es idejével harmadikként készülhet a folytatásra.

A 4x100 méteres vegyes gyorsváltó Szabados Bence, Magda Boldizsár, Pádár Nikolett, Ábrahám Minna összeállításban 3:29.57-es idővel végzett az élen a szám egyetlen előfutamában, és a döntőben leggyorsabbként a 4-es pályán úszhat majd.

A délelőtti program a férfi 1500 m gyors két előfutamával zárul, Sárkány Zalánnal és Gálicz Lászlóval.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!