Vizes vb - Garda és Gurisatti szerint a válogatott közel volt az amerikaiakhoz a vb-döntőben

Sport, 2024.02.19

Garda Krisztina és Gurisatti Gréta szerint a magyar női vízilabda-válogatott a pénteki világbajnoki döntőben közelebb volt az amerikaiakhoz, mint két éve Budapesten.

"Mindkettő különleges élmény volt. Az előző a hazai közönség miatt, a mostani pedig azért, mert sokkal mélyebbről indultunk" - mondta az MTI érdeklődésére a hétfői sajtóeseményen Garda. "Úgy éreztem, ezúttal meglesz a döntő is. Ugyan megilletődötten kezdtünk, ez okozta a 3-0-s hátrányt, de vissza tudtunk jönni. Amikor negyedik negyedben ismét elléptek három góllal az amerikaiak, akkor sem törtünk össze és közel jártunk, hogy másodszor is ledolgozzuk ezt a tetemes hátrányt. Ez a csapat soha, egy pillanatra sem adta fel".

Saját teljesítményét értékelve azt emelte ki, hogy bár a dohai vb-n kevesebb gólt dobott, mint a januári eindhoveni Európa-bajnokságon, de számára fontosabb, hogy a csapat nyerjen, minthogy gólt lőjön. Meglátása szerint ezúttal védekezésbe többet tett bele, mint korábban, ami bizonyos szempontból fontosabb is, mert könnyebb úgy meccseket nyerni, ha a válogatott tíz gól alatt tartja a riválisait.

"Egy folyamat vezetett az Eb ötödik helyétől a vb-ezüstéremig. Jobb csapat, jobb emberek lettünk. Ezzel sokkal többet foglalkoztunk, mint korábban, több közösségépítő programunk volt" - mondta a Dunaújváros 29 éves vízilabdázója, aki szerint a párizsi olimpiáig még tovább kell javítani a védekezést, a blokkokat, illetve az emberelőnyös szituációk kihasználását.

Gurisatti Gréta amíg két éve azt érezte, abban az elvesztett vb-döntőben nem volt több, addig idén úgy vélte, nem ez volt a maximum, az utolsó támadásig hitt abban, hogy sikerült egyenlíteni és kiharcolni az ötmétereseket.

"A válogatottban ez volt a legjobb világversenyem. Nem is az eredmény, sokkal inkább a csapat miatt. Még le se ültem a padra, de már hárman szorították a kezemet. A negyed- és az elődöntőbe ez csúcsosodott ki az ötméteresek során. Ha a kapus Neszmély Boglárkának kellett volna lőni, az is bement volna" - fogalmazott az MTI-nek Gurisatti.

A Ferencváros vezéregyénisége szerint a csalódást keltő eindhoveni kontinensviadal után az első lépést a jó irányba az az ötórás beszélgetés jelentette, amelyen mindenki elmondhatta, mi nyomja a szívét. Onnantól egy folyamat vezetett a vb-ezüstéremig különböző közösségépítő programokon keresztül, mint a közös éneklés és táncolás.

"Nem vagyunk lemaradva semmiben, de az olimpiáig még mindenben fejlődnünk kell. A legfontosabb viszont, hogy bár mindenki visszamegy a klubjához, de most nem engedhetjük el egymás kezét" - mondta Gurisatti, aki kifejtette, a magyarok vannak a legközelebb az olimpiai és világbajnok amerikaiakhoz.

A 27 éves pólós a tokiói olimpiára olyan magyar zászlót vitt ki, amelyre az volt írva: "Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?". A japán fővárosban a csapat megszerezte története első ötkarikás érmét azzal, hogy harmadik lett. Gurisatti mosolyogva elárulta, most is lesz nála feliratozott zászló, de más szöveggel.

A női válogatott százszázalékos csoportkör után ötméteresekkel verte a címvédő és Európa-bajnok Hollandiát, ezzel kivívta a párizsi kvótát, majd ugyanígy múlta felül Görögországot is, a fináléban viszont 8-7-re alulmaradt az olimpiai bajnok amerikaiakkal szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!