Vizes vb - Négy magyar jutott tovább a szerdai előfutamokból

Sport, 2024.02.14

Négy magyar úszó jutott tovább a szerdai előfutamokból a dohai világbajnokságon.

A magyarok először férfi 100 méter gyorson voltak érdekeltek, ebben a számban 12 előfutamot rendeztek. A tizedikben kapott helyet Szabó Szebasztián, aki egyéni legjobbjától (48.19) közel egy másodpercre elmaradva, 49.10 másodperces idővel összesítésben a 20. lett. Németh Nándor - aki ebben a számban az előző két világbajnokságon, illetve a tokiói olimpián is döntőt úszott - élete legjobb délelőtti teljesítményével, 48.03 másodperccel a harmadik helyen jutott tovább.

"Ugyan az előző futamok nem voltak túl erősek, de nem akartam taktikázni, hiszen itt gyakran tizedek, valamikor századok döntenek. Persze nem úsztam teljesen a maximumon, a második ötvenben azért még vannak tizedek, amit szeretnék kihozni belőle. Az itteni úszásaim közül ez volt a legjobb" - értékelt az MTI-nek Németh Nándor.

Szabó Szebasztián - akinek az 50 méter gyors a fő száma - elmondta, ugyan az év ezen szakaszában 100-on korábban még nem úszott ilyen jó időt, összességében nem érzi azt, hogy "ott van, ahol lenni szeretett volna a világbajnokságon".

"Hosszú még az év, sokat tudunk még dolgozni" - jegyezte meg a 27 éves magyar versenyző.

Férfi 200 méter vegyesen a hosszabbik táv olimpiai szintjére (4:12.50) hajtó Holló Balázs ugrott medencébe: az egriek úszója 2:00.40 perces idejével a 12. helyen bejutott a középdöntőbe.

"Egyértelműen itt szeretnék kvótát szerezni, szükségem van arra, hogy egy erős mezőnyben tudjak úszni, így látok esélyt arra, hogy összejöjjön a szint. Ez a kétszáz érzésre nem volt rossz, bár az időtől nem vagyok elájulva" - nyilatkozott az MTI-nek Holló, aki hozzátette, kisebb megfázással küszködve ugrott medencébe.

Ezt követően női 200 méter pillangón az ugyancsak ötkarikás szintre (2:08.43 ) hajtó Kapás Boglárka, valamint Sebestyén Dalma volt érdekelt, elődöntőbe jutásuk nem forgott veszélyben, ugyanis mindössze három előfutamot rendeztek ebben a számban. Kapás (2:09.99) az ötödik, Sebestyén (2:10.34) a hetedik helyen ment tovább.

"Örülök, hogy sikerült egy jóleső úszással elérni ilyen időt, amennyire lehetett nyújtottam a tempókat is próbáltam minél többet tartalékolni a középdöntőre, ahonnan szeretnék továbbjutni" - nyilatkozta az MTI-nek a szám 2019-es világbajnoka. Kapás hozzátette, mivel csak nem sokkal a vb előtt dőlt el, hogy indulhat egyéniben, ezért nincs még csúcsformában, így a dohai vb-t csak egy lehetőségnek fogja fel az olimpiai szint megúszására, ha nem sikerül, akkor az áprilisi országos bajnokságon szeretné teljesíteni.

Az előfutamok zárásaként a 4x100 méteres vegyes vegyesváltók selejtezőit rendezték meg: a Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra összeállítású kvartett 3:50.40 perces idővel összesítésben a 13. helyen végzett, viszont ez az idő nem fért be fukuokai világbajnokság legjobb 16-ja közé, azaz ez a váltó nem indulhat a párizsi olimpián.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!