Vizes vb - Phelps is gratulált Miláknak a világcsúcs után

Sport, 2019.07.25

A 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps is gratulált Milák Kristófnak azt követően, hogy a magyar úszó az ő 2009-es világcsúcsát megdöntve diadalmaskodott szerdán 200 méter pillangón, a kvangdzsui világbajnokságon.

Vizes vb - Milák Kristóf óriási világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón A 19 éves Milák 1:50.73-as idejével közel nyolc tizedet (!) vert Phelps tízéves rekordjára (1:51.51), amelyet még a 2009-es római világbajnokságon állított fel cáparuhában.

"Megemelem a kalapom Kristóf előtt" - idézte a New York Times a 2016-os riói olimpia után visszavonult klasszist, aki 2001-ben 15 évesen, minden idők legfiatalabb világcsúcstartója lett ebben a számban, és egészen a dél-koreai futam végéig övéi voltak a legjobb idők. Ezzel Milák a férfi úszók között egy számban leghosszabb ideig "uralkodó királyát" taszította le a trónról.



"Persze kissé frusztráló volt megélni, ahogyan megdőlt ez a csúcs, mégsem lehetnék boldogabb, hiszen láttam, hogyan csinálta. Ennek a kölyöknek az utolsó száz métere egyszerűen hihetetlen volt. Egy óriási 200 pillangót rakott össze, elejétől a végéig" - fűzte hozzá minden idők legeredményesebb olimpikonja.

Milák 2009 óta az első úszó, akinek sikerült egy Phelps-rekordot felülmúlnia. Utoljára a római világbajnokságon előbb az amerikai Ryan Lochte tudta megjavítani Phelps 200 vegyesen elért világrekordját, majd a szerb Milorad Cavic úszott jobbat az érvényes rekordnál 100 méter pillangón, igaz, az amerikai már másnap visszavette azt a csúcsot az olasz fővárosban (a 49.82 másodperces idő azóta is él).

"Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot" - nyilatkozta rendkívül szimpatikusan Phelps, akinek éppen a 200 méter pillangó volt a kedvenc száma: ez volt az egyetlen, amiben mind az öt olimpiáján rajthoz állt, és ebből háromszor - 2004-ben Athénban, 2008-ban Pekingben, 2016-ban pedig Rióban - győzött.

A "Milákcsúcs" kapcsán a Swimming World Magazine megszólaltatta Bob Bowmant, Phelps egykori edzőjét is: "Kétségtelenül a verseny leginkább lenyűgöző része a második száz méter volt. Az az 57.8 másodperc egy egészen új szint. Nagyon tetszett a technikája, nagyban hasonlít Michaeléhez. Hosszan és mélyen van a víz alatt, előre felé veszi a levegő, a lábtempója pedig erős és egyenletes. Az elmúlt években mutatott úszása alapján jó esélye volt arra, hogy megdöntse a világcsúcsot, de nem gondoltam volna, hogy 1:51 alá mehet már ezen a világbajnokságon. Hihetetlen úszás volt, le a kalappal, Kristóf!"

Természetesen Milák abszolút főszereplő lett a médiában, a legjelentősebb szakoldalak és amerikai médiumok vezető helyen számoltak be a Honvéd újdonsült világbajnokának teljesítményről, a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokság hivatalos napilapja pedig őt tette a címlapra - a második nap után a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf szerepelt az első hasábon - "Maximum speed" címmel.
(MTI)

Címkék

Vizes vb Milák Kristóf

Galériánk

Vizes vb - Milák Kristóf óriási világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón Vizes vb - Milák Kristóf óriási világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón Vizes vb - Milák Kristóf óriási világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón Vizes vb - Milák Kristóf óriási világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón Vizes vb - Milák Kristóf óriási világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!