Vizes vb - Zalánki az MVP, szerencsés 3-as, Vámos és Varga csatlakozott Madarashoz

Sport, 2023.07.29

Újra szerencsét hozott a 3-as szám a magyar férfi vízilabda-válogatottnak, amely a szombati döntőben ötméteresekkel legyőzve a görögöket megnyerte a fukuokai vizes világbajnokságot.

Az együttes története negyedik sikerét aratta, mindegyik év 3-asra végződött, 1973-ban Belgrádban, 2003-ban és 2013-ban pedig Barcelonában lett aranyérmes.

A fináléban ötméteres párbaj után 14-13-ra diadalmaskodó magyarok ezzel megőrizték hibátlan világbajnoki mérlegüket a görögökkel szemben, akiket tizedik alkalommal győzött le a viadal történetében.

A magyar válogatottból Vámos Márton és Varga Dénes is ott volt már a 2013-as győztes csapatban, így mindketten csatlakoztak a Magyar Vízilabda Szövetség jelenlegi elnöke, a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert mellé, aki eddig egyedül volt a férfiak között mint kétszeres világbajnok magyar pólós.

Varga Zsolt szövetségi kapitányi "indítása" méltó több legendás elődhöz, az első két évben egyaránt döntőig (1-2. helyig) vitte a csapatot Eb-n, illetve vb-n. A tavalyi kontinensviadalon az ezüst-, most pedig Fukuokában az aranyérmet szerezte meg az általa vezetett alakulat. Korábban ez Gyarmati Dezsőnek (1973: vb-arany, 1974: Eb-arany), Kemény Dénesnek (1997: Eb-arany, 1998: vb-ezüst) és Benedek Tibornak (2013: vb-arany, 2014: Eb-ezüst) sikerült.

Varga Zsolt még a Ferencváros vezetőedzőjeként legnagyobb sikerét kísértetiesen hasonló körülmények között aratta, a Bajnokok Ligája 2019-es hannoveri döntőjében a görög Olympiakosz volt az ellenfél, amelyet 10-10 után ötméteresekkel 4-3-ra nyerték meg a zöld-fehérek, ugyanez lett a végeredmény szombaton Fukuokában.

A vb legjobb játékosa Zalánki Gergő lett, aki végig kiegyenlített és jó teljesítményt nyújtott, az amerikaiak elleni negyeddöntőben hatszor volt eredményes, de a spanyolok ellen a négy között és a fináléban is remekelt.


A világbajnok magyar férfi válogatott kerete:
kapusok: Lévai Márton, Vogel Soma
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!